Forskellen vokser i det digitale Danmark

Det går den forkerte vej, når det kommer til lighed mellem kønnene i især it-branchen. Og det bekymrer IT-Branchen.

Forskellen vokser i det digitale Danmark

Når det kommer til kvinder og digitalisering, er Danmark faldet fra en 3. plads til en 5.plads på EU-Kommissionens Women in Digital-indeks. Dermed er Danmark nu overhalet af vores nordiske naboer Finland og Sverige men også af Holland og Irland, når det kommer til kvinders it-færdigheder og karrieremuligheder.

Danske kvinder er ellers foran mændene, når det gælder brugen af digitale løsninger som online bank og især offentlige digitale løsninger. Her ligger danske kvinder på en førsteplads.

Men når det kommer til digitale færdigheder, og andelen der vælger at tage uddannelser indenfor STEM (naturvidenskab, teknologi, ingeniørvidenskab og matematik) samt at beskæftige sig med it og digitalisering, halter kvinderne betydeligt efter mændene i Danmark.

Blot hver 3. it-studerende er i dag kvinde og andelen af kvindelige it-specialister er på 22,0%, og når det handler om lønlighed mellem mænd og kvinder, ligger Danmark helt nede på en 12. plads i Europa.

Det giver mening at arbejde med diversitet

Analyser viser, at teams med en høj grad af diversitet i gennemsnit træffer bedre beslutninger, der fører til en højere bundlinje.

60% af virksomhederne fortæller om forbedrede forretningsresultater, højere rentabilitet, øget produktivitet og stærkere omdømme pga. diversitet. Og virksomheder med en mangfoldig ledelse tjener i gennemsnit 12,6% mere end virksomheder uden mangfoldighed i ledelsen.

Samtidig fortæller 71,4% af alle it-virksomheder, at manglen på de rette medarbejdere er den største udfordring for vækst.

Næsten halvdelen af alle it-virksomheder måtte helt opgive at besætte ledige stillinger i 2023, og mere end hver 3. måtte derfor sige nej til ordrer/opgaver eller måtte udskyde videreudvikling og innovation.

Vi skal turde bryde med stereotyperne

Kigger man på antallet af kvinder i it-erhvervet over tid, har tingende desværre ikke ændret sig siden man begyndte at måle på det i 2008.

Udfordringen understreges i regeringens netop offentliggjorte handlingsplan for ligestilling 2024, hvor man kan man læse, at selvom arbejdsmarkedsdeltagelsen er høj blandt danske kvinder, og de er veluddannede, er der fortsat områder, hvor kvinder er underrepræsenterede. Det gælder f.eks. i forhold til STEM-fagene.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *