Disruption af et sundhedssystem

Danske Practio vil ikke bare forbedre det danske sundhedssystem. De vil grundlæggende forandre sundhedssektoren i hele EU. Med ny stor kapitalrejsning i ryggen går virksomheden i løbet af sommeren i gang i UK.

Disruption af et sundhedssystem

Antallet af borgere på over 80 år vil stige med 250.000 på blot 20 år, og allerede i 2030 vil der være dobbelt så mange borgere med de mest udbredte kroniske sygdomme i forhold til 2015.

Det betyder, at der kommer et voldsomt større pres på det danske sundhedsvæsen.

Men det bliver svært at løfte den opgave, når der ifølge FOA vil mangle 41.000 ansatte inden for social- og sundhedsområdet i landets kommuner om blot 10 år.

En gordisk knude ville nogle måske sige, men ikke desto mindre en knude, som virksomheden Practio har tænkt sig at løse. Ikke bare i Danmark, men også i resten af Europa, hvor sundhedssektoren er mindst lige så presset.

”Det handler først og fremmest om at åbne op for, at der kan være flere spillere, der kan give sundhed tæt på borgerne. Med hjælp fra digitale teknologier og videreuddannelse vil apotekerne f.eks. kunne tilbyde mere sundhed til borgerne og være med til at afbøde manglen på læger og sygeplejersker,” siger Mads Mikkelsen, adm. direktør i Practio.

Vil omdanne apoteker til sundhedscentre

Ud over at udvikle løsninger, der giver hurtig og direkte digital adgang til ens læge, har Practio også en vision om grundlæggende at forandre sundhedssektoren, som vi kender den i dag.

Det vil de bl.a. gøre ved at omdanne landets apoteker til små sundhedscentre, hvor man hurtigt kan komme ind og få ordnet de mere simple sundhedsydelser som f.eks. at få en rejsevaccination, målt sit blodtryk eller aflevere en urinprøve.

”Det er længe siden apotekeren stod bag skranken og blandede medicin. I dag er apoteksbranchen primært en logistikforretning. Hvis apotekerne ikke tilbyder sin kapacitet og bliver sundhedscentre, risikerer de at få mindre gunstige rammevilkår og at møde konkurrence fra nye digitale logistikgiganter som Amazon,” udtaler Mads Mikkelsen.

Forbrugernes vaner ændrer sig, og sundhedssektoren skal følge med

Det er ikke kun sundhedssektoren, der forandrer sig. Også forbrugernes vaner ændrer sig gevaldigt.

Receptpligtig medicin kan allerede i dag med ganske få klik købes via udenlandske netbutikker, og flere af de store tech-giganter har store planer inden for sundhedssektoren.

Flere borgere søger uden om lægen selv viden på nettet om sundhed og monitorerer i stigende grad deres sundhed via smartwatches og diverse sundhedsapps.

Samtidig stiger forventningerne til og konsekvensen af lægens tilgængelighed. Er telefonkøen f.eks. for lang, kan man hurtigt glemme rejsevaccinationen og bare tage chancen – eller selv bestille nogle piller på nettet.

”Når både sektoren er presset og forbrugernes vaner og krav hastigt ændrer sig, er der brug for at nytænke sig selv, hvis man stadig skal forblive relevant for borgerne. Men presset er for stort til, at lægen kan klare det hele. Ligesom kundeservice ofte er opdelt i 1. og 2. level support, er det derfor oplagt, at apotekerne fungerer som 1. level sundhedscenter, så lægen i stedet kan bruge tiden på at håndtere de mere komplekse sager. Og det er den forandring, som vi nu forsøger at kickstarte,” fortæller Mads Mikkelsen.

Next step: England

Visionen om at forandre en ellers konservativ sundhedssektor har for nyligt fået en international industrispiller til at funde virksomheden med 35 millioner kroner, så Practio kan accelerere sin internationale vækst, startende med lanceringen i Storbritannien.

”Vi har valgt at gå ind i UK, fordi de er foran på de regulatoriske område, og derfor har vænnet forbrugerne til, at apotekerne kan bruges til mere end blot at hente sin medicin. Så vi vil allerede i løbet af sommerferien lancere vores services rundt om i England, og derefter gå ind i andre lande,” slutter Mads Mikkelsen, der dog ikke vil løfte sløret for, hvilke lande der så er tale om.