Sådan definerer EU kunstig intelligens

EU’s AI Act er så småt begyndt at træde i kraft, og derfor har Europa Kommissionen netop offentliggjort deres definition af, hvad AI er for en størrelse.

EU’s AI Act trådte officielt i kraft 1. august 2024, men de forskellige delelementer, er først begyndt at træde i kraft i løbet af i år og frem til 2027, hvor de sidste dele af reguleringen slår igennem.

  • 2. februar 2025 (efter 6 måneder): Reglerne for AI-Systemer med Uacceptabel Risiko træder i kraft (hvilket vil sige, at de bliver ulovlige i hele EU) ligesom krav om at uddanne medarbejdere i AI træder i kraft.
  • 2. august 2025 (efter 12 måneder): Reglerne for Generelle Sprogmodeller (GPAI) træder i kraft
  • 2. august 2026 (efter 24 måneder): Reglerne for AI-systemer med Høj Risiko, Begrænset Risiko og Minimal Risiko træder i kraft
  • 2. august 2027 (efter 36 måneder): Harmonisering mellem AI Act og relevante EU samt nationale lovgivninger skal være harmoniseret i forhold til Høj Risiko AI-systemer

EU’s definition af AI

Udvikler, sælger eller bruger man AI-systemer, er det vigtigt, at man kender til EU’s definition af kunstig intelligens, da det har betydning for, om man skal følge EU’s AI-forordning kaldet AI Act.

Europa Kommissionen definerer et AI-system således:

“Et AI-system er et maskinbaseret system, der er designet til at fungere med varierende grader af autonomi, og som kan udvise tilpasningsevne efter implementering, og som, for eksplicitte eller implicitte mål, ud fra det input, det modtager, udleder, hvordan det skal generere output såsom forudsigelser, indhold, anbefalinger eller beslutninger, der kan påvirke fysiske eller virtuelle miljøer.”

I ovenstående definition er der en række begreber, som EU har forklaret således:

  • Maskinbaseret system: AI-systemer er udviklet med og kører på maskiner, som inkluderer både hardware og software.
  • Autonomi: Systemet er designet til at operere med en vis grad af uafhængighed fra menneskelig indblanding.
  • Tilpasningsevne: Systemet kan udvise selv-lærende kapaciteter, der tillader ændringer i adfærd under brug.
  • Mål: AI-systemer er designet til at operere efter eksplicitte eller implicitte mål.
  • Udlede: Systemet skal kunne udlede, hvordan det genererer output baseret på input.
  • Output: Systemet skal kunne generere output som forudsigelser, indhold, anbefalinger eller beslutninger.

Definitionen af et AI-system omfatter en bred vifte af systemer, og det er nødvendigt at vurdere hvert enkelt system baseret på dets specifikke karakteristika.

Nogle systemer vil falde uden for definitionen af et AI-system, herunder systemer til forbedring af matematisk optimering, grundlæggende databehandlingssystemer og systemer baseret på klassiske heuristikker.

Hvis du vil vide mere

Her kan du kan læse hele EU’s ”Guidelines on the defintion of an artificial intelligence system” (på engelsk).

Vi har i IT-Branchen udarbejdet et større AI Act-univers, hvor du kan læse mere om selve reguleringen, og hvor vi løbende vil offentliggøre artikler, guides og hjælp til at forstå AI Act.