Varmt ønske til regeringen for et nyt folketingsår: Lad os få et kursskifte på den digitale agenda 

Tirsdag åbnede folketinget med pomp, pragt og kongeligt besøg, der markerede starten på et nyt folketingsår. Læs hvad vi gerne ser kommer til at fylde mere i den kommende tid.

I centrum for statsministerens åbningstale var blandt andet en mindre teoretisk folkeskole og den grønne omstilling. Kort blev også nævnt manglen på arbejdskraft.

Tre områder, hvor teknologien har potentiale til at være en væsentlig del af løsningen. Alligevel ser vi en klar tendens til at politikerne problematiserer teknologiudviklingen fremfor at se mulighederne.  

Et år er gået med en entydigt negativ diskurs 

I IT-Branchen vil vi gerne opfordre til et markant politisk kursskifte i forhold til den digitale agenda. Et skifte væk fra den alt for ensidigt defensive og bekymrede linje, som har domineret regeringens udmeldinger i det forgangne folketingsår.   

Mobiltelefonerne er farligere for vores børn end trafikken, sagde statsministeren i foråret. Lige siden har debatten raset om at få skærmene ud af skolen, at beskytte vores unge på de sociale medier og at begrænse tech giganternes indflydelse.  

Alt sammen agendaer som vi på ingen måde vil negligere, men anser for relevante og vigtige. Men som trænger til en langt større nuancering, så vi f.eks. får en debat, der ikke bare slår al skærmtid over én kam som negativ, men sætter fokus på, hvad skærmen bruges til.  

Senest har vi i august set digitaliseringsministeren, erhvervsministeren og kulturministeren side om side lancere en ekspertgruppe på AI, hvor fokus entydigt er på at tøjle teknologien, så den ikke løber løbsk. Desværre fokuserer de ikke på at udnytte det store potentiale, som AI tilbyder samfundet, herunder de muligheder, den rummer for at imødekomme manglen på arbejdskraft.

Brug for en ambitiøs og offensiv digital agenda 

Digitalisering er en af vore tids største og væsentligste forandringskræfter og rundt omkring i verden ser vi lande ruste op til at gribe mulighederne. Vi har herhjemme som samfund haft stor gavn af at være langt fremme med digitalisering, men vi kan ikke tage Danmarks digitale førerposition for givet. 

Derfor har vi brug for at regeringen stiller sig i spidsen for en langt mere ambitiøs og offensiv digital agenda, der både sikrer, at vi håndterer udfordringerne og samtidigt har et stærkt fokus på at høste gevinsterne.  

Lige nu venter vi på, at regeringen med digitaliseringsminister Marie Bjerre lancerer den længe ventede Digitaliseringsstrategi. Vi håber, at den vil markere et skifte til en mere ambitiøs og offensiv digital agenda.  

Især ser vi behov for: 

  • En ambitiøs AI-strategi, der har fokus på at skabe nye digitale virksomheder i Danmark og på at gribe teknologiens potentiale for at skabe bedre, sundere og grønnere løsninger til hele samfundet.  
  • Styrkelse af den grønne omstilling i Danmark bl.a. via udbredelse af eksisterende klimateknologier og skabelsen af et fundament for et grønt eksporteventyr gennem fritstilling af forsyningsdata.  
  • Teknologiforståelse i skolen, så alle børn lærer at navigere sikkert i en mere digital hverdag, men også at være skabende og problemløsnede med teknologi.  
  • Mere ambitiøse mål for at frigive hænder især i den borgernære velfærd gennem skalering af velafprøvede teknologier, der har vist at kunne aflaste der hvor vi mangler arbejdskraft.  

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *