Er foden lettet fra speederen i it-branchen?

Efter 10 år med uafbrudte årlige omsætningsrekorder kan det se ud til, at foden er lettet lidt fra speederen. Det viser nyeste tal fra IT-Branchen og Danmarks Statistik.

Er foden lettet fra speederen i it-branchen?

Samlet set endte 2022 med at være endnu et rekordår for både omsætning, eksport og antallet af medarbejdere, og er med til at sætte en tyk streg under den enorme digitale omvæltning hele samfundet undergår disse år.

Noget kunne dog tyde på, at der lige nu ikke er helt samme fart på omstillingen som tidligere.

Rekordomsætning i den danske it-branche

2022 blev med en samlet omsætning på 305 mia. kr. igen et rekordår for den danske it-branche. Men hvor der året før var en vækst på 13,8%, viste 2022 ”kun” en vækst på 7,6% i omsætningen.

Dermed kunne det se ud som om, at tiden med de helt store vækstrater er forbi. Eller måske er der blot tale om kort pause, inden næste digitaliseringsbølge skyller ind over os.

”Branchen har oplevet meget høje vækstrater de seneste 10 år, så det er helt naturligt, at man letter foden fra speederen indtil konturerne på en evt. krise står mere klart. Det betyder dog ikke, at branchen står overfor en krise. Tværtimod. Med den hastige udvikling indenfor kunstig intelligens, den stigende cybertrussel og nye teknologier som kvantecomputere på vej, kan vi hurtigt se ind i ny digital investeringsbølge, hvor speederen igen er i bund,” siger Natasha Friis Saxberg, adm. direktør i IT-Branchen.

Stadig flot eksportvækst

It-branchen eksporterede i 2022 for 108,5 mia. kr., hvilket var en stigning på 5,8% i forhold til 2021.

Fremgangen i eksporten kommer efter et år fra 2020 til 2021, hvor eksporten steg med ca. en fjerdedel. Så selvom eksporten har være stigende, er der i løbet af 2022 tegn, der peger på, at vi heller ikke mht. eksporten vil se tilsvarende vækstrater fremover.

Også her er det dog svært at pege på, om farten blot bliver moderat i 2023 eller igen bliver sat op.

Næsten 6.000 flere ansatte på bare et år

I 2022 forsatte beskæftigelsesfremgangen i it-branchen. I 4. kvartal 2022, var der 107.450 fuldtidsbeskæftigede i it-branchen, hvilket svarer til at antallet af fuldtidsbeskæftigede steg med 5.870 personer eller 5,8% sammenlignet med 2021.

”Selvom vi er lykkedes med at få ansat næsten 6.000 personer på bare et år, er manglen på it-medarbejdere generelt stadig høj i branchen. Vi hører dog både om virksomheder, der holder mere igen pga. usikkerheden med markedet og andre, der ønsker at ansætte på livet løs. Så det er svært at spå om, hvor vi ender i 2023. Er det bremsen eller speederen, der kommer til at dominere det næste stykke tid?” udtaler Natasha Friis Saxberg.

Du kan finde flere branchetal her.

ITWatch skriver “Dampen går af it-branchens store vækst.
Berlingske skriver “Danske it-virksomheder sælger mere end nogensinde – men væksten løjer af.
Computerworld skriver “Den danske it-industri sænker farten: Er det tid til et gearskifte?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *