CIO Transformation Boardet skifter board leader

De kommer til at stå i spidsen af nogle af dansk erhvervslivs største forretningstransformationer og skal udvikle morgendagens nye digitale forretningsmodeller. Medlemmerne af The CIO Transformation Board udgør Danmarks mest visionære CIOs. Efter to år kommer der nu ny board leader.

I IT-Branchens CIO Transformation Board sidder Danmarks 24 førende CIO’s. De har alle til fælles, at de har evnen og lysten til at føre Danmark ind i det 21. århundrede.

Ambitioner, der kun er mulige, fordi CIO’ens rolle og ansvarsområder er i hastig transformation. På bare de to år, der er gået, siden IT-Branchen stiftede boardet, har forventningerne til CIO’en ændret sig. Det fortæller Morten Holm Christiansen fra Topsoe, der i dag overdrager stafetten som board leader til Anne Nørklit Lønborg fra Tryg.

Anne Nørklit Lønborg blev udpeget til CIO og SVP for Business IT & Digitalisation i Danmarks største forsikringsselskab Tryg i 2019. Siden da har hun arbejdet for at tune Tryg skarpe på det digitale. Tidligere har Anne Nørklit Lønborg været underdirektør for IT Development hos ATP. Hun var en af de fem nominerede til titlen som Årets CIO i 2020. Fra juni 2023 er Anne Nørklit Lønborg board leader af The CIO Transformation Board.

En stigmatiseret rolle

Både Morten Holm Christiansen og Anne Nørklit Lønborg beretter, at CIO’ens ansvar i takt med samfundets øgede digitalisering også breder sig.

”Det er gået mere og mere op for mig de sidste par år, at som CIO, skal du tilstræbe at blive målt på toplinjen. Det handler om slutkunderne. Når du har fat i det, der har relevans for virksomhedens slutkunder, så har du en meget større impact i virksomheden” fortæller tidligere board leader Morten Holm Christiansen.

Morten Holm Christiansen er Chief Transformation Officer med ansvar for Strategi, Transformation, IT og Digital i den globale industrikoncern Topsoe. Han er desuden medlem af Topsoe’s direktion. Siden september 2022 har Morten Holm Christiansen fungeret som konstitueret CFO i virksomheden. Tidligere har Morten Holm Christiansen været CIO i COOP. En rolle, som han i 2021 vandt prisen Danmarks bedste CIO for. Morten Holm Christiansen har været board leader for The CIO Transformation Board, fra det blev stiftet i 2021 til juni 2023.

Og ser man tilbage på de sidste ti år er udviklingen endnu tydeligere. CIO’en er blevet en figur, der næsten bogstaveligt har flyttet sig fra virksomhedens serverrum i kælderen til bestyrelseslokalet med den gode udsigt i toppen af firmaet.

Tidligere var det den tekniske og stabile drift, support og at mindske omkostninger, der var i fokus for CIO’en. Men sådan er virkeligheden ikke længere, forklarer Morten Holm Christiansen: ”I dag er omdrejningspunktet ikke kun den oldfashioned drift, men også virksomhedens omsætning og fremtidens forretningsmodeller, der sætter agendaen for hele virksomheden”.

Anne Nørklit Lønborg uddyber: ”I gamle dage bestilte forretningen noget i it-afdelingen, og så leverede vi det. Nu skal du definere, både, hvad forretningen skal bestille, og hvad den skal have appetit på – samtidig med, at du skal levere det”. Hun pointerer samtidig, at den virkelighed ikke svarer til CIO’ens image:

Der er stadig en stigmatiseret opfattelse af CIO’en, som den nørd, der stikker hovedet op af maskinrummet og råber ’Stabil drift!’. Derfor er der en vigtig kommunikativ opgave for en CIO i dag, som skal kunne forklare potentialet ved it i en virksomheds kontekst.”

It-afdelingen skal ikke have patent på det digitale

Samtidig med, at CIO’ens rolle forandrer sig sker der synkront en ændring af vores alles forhold til it og digitalisering. It er ikke længere kun en specialistopgave, men en kompetence alle medarbejdere i større eller mindre grad besidder. Ikke mindst nu, hvor kunstig intelligens er blevet allemandseje:

”Det er vores store kommende opgave som CIO’s at tage ansvar for, hvordan vi håndterer demokratisering af it i virksomheden,” fortæller Anne Nørklit Lønborg og fortsætter:

Vi skal enable flere mennesker til at være digitale, så it-afdelingen ikke har patent på det. Det kræver, at vi finder ud af, hvad alle medarbejdere kan gøre selv inden for rammerne af bl.a. compliance, sikkerhed, AI og data governance – og hvad der er brug for af tung it-ekspertise i virksomheden. Den balance, tror jeg, bliver en af CIO’ens kommende udfordringer – helt aktuel er brug af AI/ChatGPT som både er en kæmpe mulighed men også en compliancemæssig udfordring, og CIO’en er central for at løse den strategiske problemstilling.”

Sammen med mulighederne ved AI er bæredygtighed, sikkerhed og nye vertikale forretningsmodeller nogle af de temaer, som både Morten Holm Christiansen og Anne Nørklit Lønborg forudser, vil fylde i CIO’ens hverdag de kommende år – og som har fyldt boardets agenda de sidste to år. Og det er den nye board leaders vision, at The CIO Transformation Board fortsat vil foregribe og debattere fremtidens transformationer for CIO’en.

Om The CIO Transformation Board

21st - CIO transformation board

På to år er The CIO Transformation Board gået fra at have 9 medlemmer ved boardets start til 24 i dag. CIO Transformation Boardet samler de mest visionære CIO’s fra virksomheder, hvor digitalisering udgør en strategisk del af forretningen – men hvor man også vil mere end blot at digitalisere forretningen. Læs mere om The CIO Transformation Board her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *