Danmark taber den digitale fødekæde

Vi er lige blevet kåret som det 4. mest konkurrencedygtige land i verden, når det kommer til digitalisering. Kun overgået af USA, Singapore og Sverige. Alligevel ser det ikke for godt ud for Danmark.

Danmark mister den digitale fødekæde

Det viser IMDs World Digital Competitiveness Ranking 2019.

”At være nr. 4 i verden er jo en umiddelbar solstrålehistorie. Og der er da også masser af grund til at klappe os selv på skulderen. For på mange punkter gør vi det rigtigt godt,” udtaler Birgitte Hass, adm. direktør i IT-Branchen.

Danmark ligger bl.a. nr. 1 i verden i forhold til borgernes positive attitude overfor ny teknologi og i forhold til vores offentlige digitalisering. Ligeledes ligger vi helt i top, når det handler om, hvad vi bruger på uddannelse og R&D.

Men tallene bag 4.pladsen fortæller desværre også, at vi som nation er ved at falde bagud på nogle vigtige parametre.

Danmark kan snart miste konkurrencekraften

Når vi ser på den digitale konkurrencedygtighed, så handler det især om, at vi som nation har den rigtige talentmasse, at vi har kapitalen til de nødvendige investeringer, og at erhvervslivet forstår at bruge teknologien til at tilpasse sig fremtidens konkurrentsituation.

Og netop på de punkter dumper Danmark med et brag.

Det er ingen hemmelighed, at vi allerede nu mangler it-kompetencer. 45,2% af de danske it-virksomheder har helt opgivet at besætte stillinger, fordi de simpelthen ikke kan finde arbejdskraften. Hver 3. måtte også sige nej til ordrer og opgaver som følge heraf.

Ifølge IMD er Danmark samtidig en af de dårligste lande til at uddanne unge indenfor tech, og da vi også har meget få udenlandske højtuddannede, ser det skidt ud for den fremtidige talentmasse.

Investeringerne i tele og it ligger utroligt lavt, hvilket gør det svært for ellers dygtige selskaber at finde kapital til at vokse. Dermed risikerer vi, at mange dygtige iværksættere forsvinder til udlandet.

Erhvervslivets brug af konkret teknologi halter også bagud. Og især med hensyn til brugen af robotter og big data får vi slet ikke indfriet forretningspotentialet, hvis vi sammenligner os med andre lande.

Det kræver handling, for at stå distancen

”Hvis vi ikke skal fryse fast i vores nuværende situation, skal vi handle nu, så vi sikrer, at fødekæden fungerer og vi undgår at tabe konkurrencekraft og dermed vækst,” siger Birgitte Hass.

Danske børn skal klædes på til den digitale tidsalder allerede i folkeskolen, og der skal investeres i at få plads på uddannelsesinstitutionerne til de kvikke unge mennesker, der har interesse i teknologi.

Vi skal samtidig gøre Danmark til et land, som både danske og udenlandske investorer flokkes om.

Og så skal vi have ændret kulturen, så vi får en folkelig dansk investeringskultur, hvor alle danskere investerer i danske vækstvirksomheder, og hvor pensionsmidlerne i langt højere grad bruges til at støtte de små- og mellemstore virksomheder.

Sidst men ikke mindst skal vi støtte dansk erhvervsliv i den nødvendige digitaliseringsrejse, så det bliver nemt og naturligt at investere i fremtidens teknologier.

”Tager vi ikke faresignalerne alvorligt og får handlet nu, vil den altafgørende fødekæde forsvinde, og Danmark vil for alvor falde bagud i forhold til den digitale konkurrenceevne,” slutter Birgitte Hass.