Mange europæiske og danske virksomheder har sikkert undret sig over, hvad der sker i USA lige nu. Ikke mindst i forhold til Diversity, Equity & Inclusion (DEI), hvor flere store virksomheder for nyligt har meldt ud, at de fjerner deres diversitetspolitiker fra deres hjemmesider.
Udmeldingerne skyldes dog med al sandsynlighed ikke, at de pågældende virksomheder synes, at værdier som inklusion, lighed og diversitet er blevet ligegyldige. Og det skal nok heller ikke ses som et virksomhedsopgør mod wokeisme.
Årsagen er snarere, at Donald Trump har udstedt en executive order “Ending illegal discrimination and restoring merit-based opportunity”, hvor der bl.a. står, at man kan miste sine kontrakter med staten, hvis man aktivt promoverer DEI-politiker i sin virksomhed.
Smitter udviklingen i USA af på den danske it-branche?
Udmeldingerne om at flere amerikansk funderede virksomheder dropper deres DEI-politik, har naturligvis øget usikkerheden omkring DEI-arbejdet mange steder.
Heldigvis viser det sig, at langt de fleste globale virksomheder fortsætter deres DEI-initiativer i andre lande – uafhængigt af amerikansk politik. F.eks. har 87 % af Apples aktionærer stemt for at fortsætte deres DEI-politik.
”Den globale diskussion om mangfoldighed, lighed og inklusion er blevet mere polariseret. Derfor er det også vigtigt at genbesøge, hvordan og ikke mindst hvorfor man vil arbejde med inklusion og mangfoldighed i hverdagen. Det er ikke kun en moralsk forpligtelse, men også en strategisk nødvendighed for at sikre forretningsmæssig succes og relevans i en hurtigt skiftende verden,” siger Mette Lundberg, direktør for politik og kommunikation i IT-Branchen.
Arbejdet fortsætter uanset hvad
En af de virksomheder, der fortsætter deres DEI-arbejde, er Accenture, som også er en del af vores Policy Board for Digitale Kompetencer, og som på seneste møde forklarede, hvordan de håndterer tingene.
Accenture har som respons på de præsidentielle dekreter været nødt til at fjerne deres officielle diversitets- og inklusionsmål for hovedorganisationen, da de som leverandør til den amerikanske regering er forpligtet til dette.
Det betyder dog ikke på nogen måde, at Accentures stærke DEI-værdier forsvinder. Og f.eks. i Danmark vil man fortsat blive målt på DEI-tal, da der stilles nationale lovkrav hertil.

”Det fortsat at kunne tiltrække, ansætte og udvikle mennesker med forskellige baggrunde, perspektiver og erfaringer er helt afgørende for at drive innovation og betjene globale virksomheder på tværs af flere industrier. Så vi har stort behov for fortsat at være en inkluderende arbejdsplads, hvor alle føler sig velkomne og retfærdigt behandlet,” fortæller Katrin B. Heinesen, HR-direktør for Accenture i Danmark.
En pointe der bl.a. afspejles af, at over 48% af vores omkring 800.000 medarbejdere verden over er kvinder. Katrin B. Heinesen understreger da også, at de underliggende værdier og selve kulturen i virksomheden er langt vigtigere end mål og KPI’er.
En mulighed for at fokusere mindre på måltal og mere på værdi
Netop pointen om at de underliggende værdier og selve kulturen i virksomheden er langt vigtigere end mål og KPI’er, blev diskuteret livligt på mødet.
Her fremhævede Annette Otto, Senior Vice President for People & Culture i GlobalConnect, at vi skal se udviklingen i USA som en kærkommen anledning til at genbesøge vores tilgang og argumentation for vores egen DEI-indsats og fokusere mindre på måltal og mere på den værdi, som det skaber i forretningen.

”Hvor det tidligere måske var drevet af meget engagerede medarbejdere eller deciderede måltal, ser jeg flere steder en øget forankring i topledelsen – muligvis som en reaktion på den politiske debat. Og det er ekstremt positivt. For når værdierne er indlejret i vores daglige praksis og beslutningstagning, er de jo blevet selve fundamentet for vores kultur og succes. Og så er det mindre væsentlig, at de er beskrevet med måltal eller som politik,” udtaler Annette Otto.
Det gav afsæt for en god drøftelse af, om resten af it-branchen vil ændre kurs. Flere omkring bordet mente, at arbejdet med DEI er så solidt forankret og så væsentlig en del af deres virksomheder og branchens DNA, at den amerikanske præsidents udmeldinger ikke kommer til at smitte af. Heldigvis.
Hvis du vil vide mere
Er du interesseret i, hvordan man arbejder med neurodiversitet, så har du muligheden for at deltage i følgende events:
- Neurodiversitet på arbejdspladsen d. 1. april
- IS DIVERSITY, EQUITY, AND INCLUSION DEAD? d. 29. april
Derudover har vi et helt univers omkring diversitet og inklusion, hvor du kan få gode ideer til, hvordan man arbejder med DEI i praksis.
IT-Branchens Policy Board for Digitale Kompetencer arbejder for at styrke Danmark ved at sikre adgang til de rette kompetencer og ressourcer.
Hvis du vil vide mere om indsatsen kan du kontakte Mette Lundberg.