Selvom vi som branche måske har en tendens til at se os som åbne for alle typer mennesker og med vidt forskellige baggrunde, så viser alle tal, at vi i virkeligheden er en meget homogen medarbejdergruppe i it-branchen. Især hvis man kigger på kønsfordelingen.
Blot hver 3. ansat er kvinde og det kun hver 10’ende af direktørerne, der er kvinde. Og sådan har det været, siden vi begyndte at måle på diversitet for over 10 år siden.
Men det behøver ikke at være sådan i fremtiden. I hvert fald hvis man spørger en række studerende fra Københavns Universitet
Nemt at gå fra 0-100
På KU’s sommerskole, hvor årets tema var ”Køn, innovation, mangfoldighed i offentlige og private institutioner”, havde en række studerende arbejdet med IT-Branchens case om, hvordan man kunne få mere diversitet i branchen.
Og der var masser af gode konkrete forslag til, hvordan man kan ændre sin virksomhed til at blive mere mangfoldig.
En af ideerne omhandler Reverse Mentoring, hvor man i stedet for at lade en erfaren leder lære fra sig, får en ung medarbejder til at give (det ældre ledelsesteam) et ærligt billede af diversiteten på arbejdspladsen og komme med gode råd til, hvordan man kan ændre tingene her og nu.
Et andet forslag gik på at oprette et certificeret diversitetsprogram, hvor man gennem tre workshops fik lagt en strategi, definerede sine aktiviteter og til sidst evaluerede på effekten.
”Vi har brug for at ryste posen og hele tiden tænke nyt, når det kommer til at skubbe på diversiteten bredt i it-branchen. Det har været en stor fornøjelse at arbejde sammen med de studerende og få nye idéer og input til vores arbejde med diversitet. Jeg er meget imponeret over de studerendes forslag, og det er helt sikkert mange elementer, som vi vil arbejde videre med,” udtaler Charlotte Holm Billund, chefkonsulent i IT-Branchen med ansvar for diversitetsagendaen.
Mangfoldighed handler om benhård forretning
Virksomheder, der aktivt arbejder med mangfoldighed bl.a. i forhold til køn på medarbejder- og ledelsesniveau, er ofte mere innovative og kreative.
F.eks. tjener mangfoldige teams 3,7% mere til bundlinjen end ikke mangfoldige teams. Virksomheder med en mangfoldig ledelse tjener i gennemsnit 12,6% mere end virksomheder uden mangfoldighed i ledelsen.
Det skyldes, at mangfoldighed mindsker gruppetænkning og udfordrer medarbejdere og ledelsen med forskellige perspektiver og synspunkter. Dermed forbedres beslutningsgrundlaget og bedre og hurtigere beslutninger kan træffes.
Du kan være den, der gør en forskel
Selvom det er masser af evidens for, at virksomheder eller teams med en høj grad af diversitet gennemsnitligt tager bedre beslutninger, der fører til en bedre bundlinje, og at mangfoldige teams oplever større trivsel og samhørighed på arbejdspladsen, så er der ikke sket meget på den front i Danmark.
Hvis du går en tur på de danske ledelsesgange, vil du møde flere, der hedder Lars end, du vil møde kvinder. Har du et mellemøstligt klingende navn, skal du skrive 52% flere ansøgninger end, hvis dit navn er dansk. Og er du oppe i årene, så risikerer du, at hver 5. virksomhed slet ikke kigger på dine kompetencer, men blot frasorterer dig på baggrund af alder.
Heldigvis er det nemt at komme i gang og ændre virksomhedskulturen og dermed også forbedre bundlinjen.
IT-Branchen har udarbejdet en guide ”Sådan arbejder du med diversitet og inklusion i din virksomhed”, der giver konkrete råd og værktøjer til, hvordan du kan komme i gang med at øge mangfoldigheden.
Hvis du vil vide mere om, hvad IT-Branchen gør for at fremme diversiteten i branchen, så kan du altid tage fat i Charlotte Holm Billund.