I Odense Kommunes Support og Infrastruktur afdeling er det ikke unormalt, at der dagligt skal håndteres 100-300 ændringer af brugerrettigheder, ligesom der løbende skal oprettes og nedlægges brugere i diverse grundsystemer.
Et arbejde der kræver koncentration og øje for detaljen, da man bl.a. skal sikre, at brugerne ikke får adgang til mere end præcis de systemer og adgange, der er behov for.
Netop på det område har Odense Kommune en specialist, der er bedre og hurtigere end mange andre på det felt.
En mester med en diagnose
41-årige Silke Rudolph er af kollegaerne kendt for at kunne se systemer og sammenhænge hurtigere end andre, hvilket der ofte er brug for i den travle afdeling.
”Jeg er meget detailorienteret. Så der, hvor man skal holde tungen lige i munden og kunne overskue mange detaljer på tværs af flere systemer, er jeg stærk. En af mine kollegaer sagde engang, at jeg tænkte ligesom en maskine – bare hurtigere. Og det er jo en stor ros i forhold til mit arbejde,” fortæller Silke Rudolph med et smil.
Ud over at være særligt dygtig til hurtigt at kunne overskue og løse komplekse dataopgaver eller gennemse kodelinjer for fejl, så skiller Silke sig også lidt ud i forhold til kollegaerne idet hun har en autismediagnose.
Autisme rammer ca. 1% af befolkningen, og giver ofte udfordringer i forhold til socialt samspil og kontakt med omverdenen.
Udfordringer som der desværre eksisterer en masse myter omkring, og som gør, at alt for mange med en diagnose i dag står udenfor arbejdsmarkedet.
”Der er en tendens til, at man fokuserer alt for meget på, hvad folk med en diagnose har af udfordringer, i stedet for at fokusere på hvad der er gode til – og hvad de kan bidrage med på arbejdspladsen,” siger Silke Rudolph.
En diagnose kræver bare gode kollegaer
Heldigvis har der i Odense Kommune altid været fokus på, hvordan Silke kunne bidrage med det, hun er særligt god til.
Især hendes kollegaer og chef har stor betydning for, at hverdagen kører godt, fordi de er gode til at støtte op omkring de få hensyn, der en gang imellem skal tages.
”Hvis der f.eks. har været et større møde med masser af input og informationer, så ved mine kollegaer godt, at jeg lige skal have lidt tid efter mødet til at tænke, inden jeg kan give en tilbagemelding eller komme med input til en løsning.”
Er der mange ekstraopgaver, kan det også være nødvendigt med en sparringspartner til at prioritere opgaverne, og måske hjælpe med at kommunikere videre til andre afdelinger.
Derfor er der måske også lidt flere prioriteringsmøder mellem hende og chefen i løbet af året, end man normalt ser. Og den slags kræver noget fra begge sider.
”Det kræver naturligvis også, at jeg som person tør være åben omkring min diagnose og mine behov. Især i starten brugte vi lidt tid på disse ting, da nogle af mine udfordringer måske kan virke som normaliteter for andre mennesker, og derfor ikke tages så seriøst, hvis de ikke bliver italesat,” udtaler Silke Rudolph.
Heldigvis fungerer tingene rigtigt godt for både Silke, teamet og Odense Kommune. At tingene og hverdagen fungerer, ser man også ved, at hun aktivt har fravalgt et enekontor, da hun i den grad værdsætter de sociale relationer, der findes i et team.
Og så gør det ikke så meget, at Silke må sige nej tak til større sociale arrangementer som f.eks. julefesten. For det er der fuld respekt for hos kollegaerne – og samtidig nyder hun, at hun på trods af det sikre nej alligevel inviteres med hvert eneste år.
Hvis du vil vide mere
Kun hver tredje med et større handicap er i dag i job, og det skal der gøres noget ved. Derfor støtter IT-Branchen regeringens mål med at få 13.000 med et handicap eller diagnose ind på arbejdsmarkedet.
Et af de konkrete aktiviteter, som IT-Branchen bidrager til, er den årlige landsdækkende Job-uge, der foregår her i uge 49, hvor virksomheder og personer med handicap kan møde hinanden.
Er du interesseret i at læse mere om autisme og Asperger, kan du læse mere om dette på Autismeforeningens hjemmeside.