Virksomhedernes benhårde kamp om it-kompetencer bliver ikke mindre i fremtiden.
En ny fremskrivning fra ingeniørforeningen IDA viser, at man vil mangle 7.700 STEM-uddannede i 2030 til at fylde erhvervslivets ledige stillinger. Allerede fem år senere vil tallet være steget til 16.500, mens man i 2040 vil mangle 20.400 uddannede i Danmark.
”Vi står overfor store samfundsopgaver med bl.a. at styrke vores cyberforsvar og digitale suverænitet. Men som de nye tal desværre viser, kommer vi til at mangle de STEM-specialister, der er helt nødvendige for, at vi kan løfte opgaven. Så det er et tal, vi skal tage alvorligt,” udtaler Mette Lundberg, direktør for politik og kommunikation i IT-Branchen.
Der uddannes for få
Årsagen, til at manglen bliver større, skyldes i høj grad, at der ikke uddannes nok på STEM-uddannelserne til at kunne håndtere virksomhedernes stigende behov efter it-specialister.
”De unge kan ikke få lov til at starte på deres drømmeuddannelse selvom virksomhederne skriger efter deres kompetencer. Med universitetsreformen har man lagt låg på, hvor mange der må optages, og det rammer it-uddannelserne, hvor flere universiteter ellers kan prale af både flere kvalificerede ansøgere og en ledighedsprocent på næsten nul. En politisk prioritering vi ikke forstår,” fortæller Mette Lundberg.
Vi skal løse kompetenceudfordringen på flere måder
Flere studerende på it-uddannelserne løser desværre ikke alene udfordring med virksomhedernes øgede efterspørgsel på specialister. Dertil er efterspørgslen for stor og stigende til, at man kan få nok studerende ind på uddannelserne.
Derfor bliver man ifølge IT-Branchen nødt til at kigge på flere løsninger.
- På kort sigt bliver man nødt til at åbne op for, at flere udenlandske it-specialister kan arbejde i Danmark, ligesom virksomhederne må benytte sig af offshoring.
- På mellemlang sigt skal man øge optaget på STEM-uddannelserne og investere i at give erhvervslivet bredt et kompetenceløft, så flere medarbejdere styrkes på deres it-faglighed.
- På længere sigt skal man øge interessen og kompetencerne allerede fra folkeskolen ved at indføre Teknologiforståelse som fag i folkeskolen.
Hvis du vil vide mere
Du kan læse hele IDA’s rapport ”Prognose for ubalance på arbejdsmarkedet for STEM-uddannede 20252040” her.
Er du interesseret i at vide mere om, hvordan IT-Branchen arbejder med mht. kompetencedagsordenen, kan du her læse lidt mere om vores Policy Board for Digitale Kompetencer.
Og så kan du altid finde de seneste tal og analyser i vores talunivers.