Kommende udbud, brudte monopoler og ny deltager

Udbudsoverblikket bød på både kommende udbud, ny udbudsstrategi og nye digitale komponenter og en ny deltager på scenen.

Kommende udbud, brudte monopoler og ny deltager

Der var igen stor interesse og godt med deltagere, da IT-Branchen og Dansk Erhverv bød indenfor for til udbudsoverblikket, hvor man som it-leverandør kan få et overblik over, hvad der er på vej i forhold til offentlige udbud og digitale strategier.

Denne gang var SKI, KOMBIT, Digitaliseringsstyrelsen og Københavns Lufthavne inviteret med for at give indsigt i, hvad de vil have fokus på i 2023.

SKI har lige født en lille ny

SKI køber hvert år ind for omkring 8 mia. kr. af it- og teleløsninger, så der altid stor interesse fra salen, når de går på scenen.

De startede med at give et overblik over, hvilke aftaler de kom til at udbyde og genudbyde i 2023. Det var især den netop offentliggjorte 02.22 it-drift-aftale, som var blevet ”født” og dermed offentliggjort aftenen før, der var interesse om.

02.22 bliver denne gang udbudt som et dynamisk indkøbssystem, og rummer hele skalaen fra nicheindkøb til fuld outsourcing, hvilket gør den interessant for et bredere spektrum af it-leverandører.

Særligt muligheden for at kunne bruge aftalen til at udbyde cloud-løsninger har været centralt for SKI.

KOMBIT vil videre efter monopolbruddet

KOMBIT startede med at fortælle, at de nu endegyldigt har brudt monopolet, og har 21 kørende løsninger der skal genudbyde over de næste 10 år.

I KOMBITs nuværende portefølje, er alle ydelser omkring ét system samlet hos samme leverandør. Den tilgang har ifølge KOMBIT været nødvendig for at give størst mulig kontrol med leverandører og de ydelser, der leveres under kontraktens levetid.

Den strategi kunne KOMBIT fortælle, at de har tænkt sig at bryde med i de kommende genudbud.

Nu hvor monopolet er brudt, er der nemlig behov for en gentænke KOMBITs strategi, så man ikke bare sikrer et velfungerende marked, men også i højere grad stimulerer konkurrencen blandt både større og mindre leverandører.

KOMBIT kunne således fortælle, at de fremover vil have flere leverandører ind over videreudvikling af samme løsning, ligesom de vil gennemføre en opdeling af udbud for udvikling og drift.

Nye digitale komponenter

Digitaliseringsstyrelsen kunne løfte sløret for det nye digitaliseringsministeriums 10-årsplan for ny teknologi.

Strategien vil bl.a. fokusere på, hvordan man kan afhjælpe manglen på arbejdskraft ved brug af teknologi samt, hvordan digitaliseringen af det offentlige skal være med til at skabe borgernær velfærd svarende til 10.000 årsværk over 10 år. Det er der på den korte bane sat 100 mio. kr. af til.

De fortalte også om deres kommende initiativer, hvor der skal udvikles både en samtykke- og en fuldmagtskomponent, der skal virke på tværs af det offentlige.

Derudover kunne de også løfte sløret for det kommende udbud på udvikling, drift og vedligehold af fremtidens NemKonto. Lige nu foregår der frem til 10. marts en markedsdialog, og de forventer, at udbuddet offentliggøres i 2. kvartal af 2023 med kontraktindgåelse medio 2024.

En ny spiller på scenen

Københavns Lufthavne var med på udbudsoverblikket for første gang, og brugte derfor også lidt tid på at fortælle, hvad de var for en organisation set med en it-leverandørs øjne.

Især de mange governance, kompliance og it-sikkerhedskrav har stor betydning for, at man kan komme i betragtning som leverandør hos dem, da de er underlagt stram lovgivning, som leverandør af kritisk infrastruktur.

 • Hej Martin

  Kan du se om POS kassesystemerne hvornår de går i udbud for Forsvaret i Danmark? Buanco sidder på dem lige nu men det mener jeg udløber næste år efter bruddet for 2 år siden med ISS.

  Dbh. Ulla Egeskov

  1. Hej Ulla
   Tak for besked. Vi har desværre ikke konkret viden om det udbud du efterspørger. Jeg vil anbefale at du tager direkte kontakt til Forsvarets Materiel- og Indkøbsstyrelse (fmi.dk) og hører dem om tidsplanen
   Mvh Martin

 • Skriv et svar

  Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *