Første møde om mulig ny afgift

Fredag d. 3. maj blev der afholdt et første møde mellem partnerne vedrørende en evt. ny teknologiafgift.

Første møde om mulig ny afgift

Den gamle blankmedieafgift skal revideres, og der er i den forbindelse et forslag oppe om, at der i stedet skal indføres en ny afgift på bl.a. mobiler, tablets og pc’er.

En afgift IT-Branchen og Forbrugerrådethar protesteret imod i flere år, men som Copydan gerne så indført.

Kulturministeren bad før jul parterne om at forhandle en løsning på den revision af blankmedieordningen, som har vist sig at være en særdeles svær sag at lande.

”Det er ikke nogen nem opgave, vi fik af ministeren lige før jul. Men vi meldte os straks klar til at gå konstruktivt ind forhandlingerne og har siden brugt tiden til at få et forhandlingsmandat klar på vegne af industrien,” siger Mette Lundberg, direktør for politik og kommunikation i IT-Branchen.

I fredags havde Copydan indkaldt parterne til det første møde. På mødet kom hver af parterne med hvert sit indledende udspil, hvor IT-Branchen præsenterede et udspil på vegne af importører og producenter repræsenteret ved Dansk Industri, Dansk Erhverv og Grakom, der også deltog i mødet.

Danskernes skal ikke straffes for en adfærd, som de ikke har

IT-Branchens holdning har altid været, kunstnerne naturligvis er berettiget til et vederlag i det omfang, der laves privat lovlig kopiering.

Det er ingen hemmelighed, at danskerne er glade brugere af masser af digitalt indhold, og det er ikke gratis af producere godt indhold, så det skal der naturligvis betales for.

”Vi mener dog ikke, at forbrugerne skal betale to gange. Og alle tal viser, at streaming går frem, mens download går ned. Når vi streamer fra f.eks. Netflix, HBO, Spotify osv. så har vi som forbruger allerede betalt for indholdet – også når vi bruger tjenesternes mulighed for at nyde indholdet offline,” udtaler Mette Lundberg.

Allerede for 2 år siden, da partnerne sammen lavede en kortlægning af forbrugernes adfærd, viste den, at 83 pct. af danskerne ikke havde lavet private lovlige kopier af musik og film indenfor det seneste halve år.

Derfor mener IT-Branchen heller ikke, at den rigtige løsning er, at pålægge forbrugerne en ny afgift på al elektronik, der indeholder en harddisk.

Kulturministeriet har givet parterne til d. 1.7 for at nå frem til en forhandlingsløsning.

Hvis du vil vide mere

IT-Branchen har været aktiv omkring blankmediesagen lige fra begyndelsen, og du kan læse nogle af vores tidligere artikler her:

Er du interesseret i IT-Branchens arbejde mod teknologiafgifter, så kan du læse mere om det her på vores hjemmeside Indsats mod teknologiafgifter eller tage fat i Mette Lundberg for yderligere information.