Gæt en afgift

I Danmark holder vi os ikke tilbage i forhold til at opkræve afgifter eller lægge skjulte skatter på alt mellem himmel og jord. Men kan du skelne fakta fra fiktion?

Seneste skud på stammen er regeringens overvejelser om at indføre en skjult skat på alle enheder som f.eks. elektroniske dukker, alarmer og mobiler, der kan lagre data.

”Vi er igen ved at indføre endnu en hovedløs skat hos danskerne, som intet har med vores reelle adfærd at gøre. Det giver ingen mening, at vi som forbrugere skal straffes for noget, som vi slet ikke gør,” udtaler Mette Lundberg, direktør for Politik og kommunikation i IT-Branchen.

Baggrunden er, at du som forbruger muligvis kunne finde på at gemme lovligt købte musiknumre på disse enheder, og derfor skal de enheder pålægges en afgift, som så kan betales videre til musikerne.

At der så reelt set nok ikke er mange, der længere fysisk gemmer musiknumre på alle deres digitale enheder, men i stedet betaler for at streame disse, har åbenbart mindre betydning.

”Hvis regeringen mener, at musikindustrien har brug for statsstøtte, så sig det dog som det er, og få det på finansloven. Der er ingen grund til at opfinde endnu en uforklarlig afgift, som danskerne skal betale til,” siger Mette Lundberg.

Myndighedernes trang til at få ekstra penge i statskassen har gennem tiden medført ganske mange skøre og uforklarlige afgifter. Men kan du gætte, hvilken af de nedenstående, der ikke er en reel afgift i Danmark?

Mobilitet på arbejdspladsen
Hvis din arbejdsgiver giver dig mulighed for at arbejde mere frit – f.eks. hos en kunde eller derhjemme, koster det dig 2.700 kr. om året, fordi der er skat på din mobiltelefon og internetforbindelse. Så meget for at støtte det mobile og fleksible arbejdsliv.

Regntøj
Regntøj er belagt med en afgift fra statens side på 3,60 kr. pr. kg. Dejlig sikker indtægt i et regnvådt land som Danmark.

Champagneafgift
Vin med en alkoholprocent på mellem 6 og 15 er pålagt en afgift, men hvis der er tale om vin med bobler, ryger der yderligere 3,35 kr. på pr. liter. Intet under at vi lige har tabt titlen som verdens lykkeligste folkefærd.

Medier uden indhold
Fordi du teoretisk har mulighed for at kopiere din lovligt købte musik-cd til en usb-nøgle, er USB’en pålagt en afgift. Musikerne mener nemlig, at hvis du ikke havde haft muligheden for at kopiere indholdet, ville du have købt flere fuldstændigt ens cd’er – så du havde præcis samme cd i både stuen, børneværelset, sommerhuset og bilen. Og det tab skal musikerne jo kompenseres for.

Kanel
Den fantastiske duft af kanel forbindes med både jul og kanelsnegle, men for staten lugtede danskernes kanelglæde nu mest af ekstra indtægt. Derfor blev der hurtigt sat en afgift på en af danskernes favoritkrydderier.

Svulmingsafgift
Afgiften på den luft, som får en softice til at svulme op, tjener staten 300 mio. kr. på hvert år.

Pyntedukker i folkedragter
Toldafgift på 4,7% på håndfremstillede pyntedukker i oprindelseslandets folkedragter. Husk kun at lave pyntedukker i nabolandets folkedragter – ellers koster det!

Genbrug af varme
Vil man genbruge overskudsvarmen fra f.eks. et datacenter, er der en så høj afgift, at det bedre kan betale sig bare at lukke varmen ud i luften. Hvem sagde, at det ikke kunne betale sig at fyre for gråspurvene?

Juletræspynt der ikke er af glas
Juletræspynt – såfremt det altså ikke er lavet af glas – pålægges en afgift på 2,7%. Drop nissen af pap og sats på glaskugler, hvis du vil have ekstra penge til julegaver.

Musiksave
Kan du spille musik på din sav, så pålægges den naturligvis en afgift på 3,2%. Sød musik for staten.