Ny afgift på mobiler, tablets og pc’er? Nu skal der forhandles

Blankmedieordningen skal revideres og et udvalg under Kulturministeriet har foreslået en ny afgift på mobiler, tablets og pc’er. En løsning som bl.a. IT-Branchen har protesteret mod. Nu er parterne blevet bedt om at forhandle.

Kulturministeriet har gennem længere tid arbejdet på en revision af den såkaldte blankmedieordning, der skal kompensere kunstnere for de kopier, man som forbruger har lov til at lave af f.eks. CD’er med musik eller DVD’er med film, som man har købt.

Et udvalg nedsat af kulturministeriet har foreslået at afgiften også pålægges mobiler, tablets og pc’er, fordi salget af CD’er og DVD’er er svundet ind. En model, som blandt andet IT-Branchen men også Forbrugerrådet Tænk mfl. har protesteret imod.

Løsningen har således ladet vente på sig og nu har Kulturministeren bedt parterne selv forhandle. Ministeren har givet parterne til d. 1. juli til at nå et resultat, ellers ryger sagen tilbage på ministerens skrivebord.

”Vi har taget imod opfordringen fra Kulturministeren og er bestemt klar til at gå konstruktivt ind i forhandlingerne på it-branchens vegne. Men vi er ikke super optimistiske i forhold til mulighederne for at nå et resultat, for parterne står tilsyneladende ret langt fra hinanden,” siger Mette Lundberg, direktør for politik og kommunikation i IT-Branchen.

Ordningen skal kompensere for en faktisk adfærd

Blankmedieordningen blev indført for at kompensere kunstnerne for lovlig kopiering af deres værker, bl.a. ved at lægge en afgift på alle tomme DVD’er og CD’er.

Men i takt med den stigende digitalisering, er salget af den slags fysiske lagringsmedier faldet drastisk. Derfor er det blevet foreslået, at lægge en afgift på enheder med en hukommelsesenhed såsom mobiler, tablets og pc’er, som i princippet kan bruges til lovlige kopier af musik og film.

Spørgsmålet er bare, om danskerne rent faktisk laver lovlige kopier af musik og film på deres mobiltelefoner, tables og pc’er.

”Naturligvis skal kunstnerne kompenseres i det omfang, at der laves lovlige kopier af deres værker. Men tallene viser, at færre og færre danskere køber og laver kopier af CD’er og DVD’er. I stedet bruger vi streamingtjenester, som vi allerede har betalt for, at familien kan bruge på vores forskellige devices. Og så skal man ikke betale en gang til”, fortsætter Mette Lundberg.

Skift i danskernes medievaner

I Danmark har man siden indførslen af blankmedieordningen gennemgået en større teknologisk udvikling i brugen af medier. Det kommer til udtryk gennem flere forskellige analyser fra bl.a. Danmarks Statistik, Energistyrelsen og Kulturministeriet selv.

For det første viser analyserne, at danskernes dataforbrug og brug af streamingtjenester er steget markant gennem de sidste par år. Dernæst viser de, at der gennem de seneste år er sket et drastisk fald i salget af fysiske lagringsmedier såsom CD’er og DVD’er – både indenfor musik og TV. Sidst men ikke mindst viser undersøgelserne også, at danskerne ikke bruger deres digitale udstyr til kopiering af beskyttet indhold.

I Blankmedieudvalgets egen undersøgelse, der er tilbage fra juni 2017, svarede 83 pct. af danskerne, at de i de sidste 6 mdr. ikke havde lavet lovlige kopier af film eller musik. Et tal som man må forvente er steget yderligere i takt med den øgede udbredelse af streamingtjenester, hvor man som forbruger har betalt for såvel streaming som muligheden for download til offline brug.

Forhandlingerne på branchens vegne skal i gang

IT-Branchen forbereder sig nu på at indgå i forhandlingerne på branchens vegne. Du er velkommen til at kontakte Mette Lundberg hvis du har input til det.