Cloudpizza og cyberangreb på direktørkontoret: Klæd din topledelse digitalt på

En direktion er sammensat af en bred palet af kompetencer. Det er netop det, der gør den stærk og robust. Men hvordan klæder du, som CIO og specialist i IT, din direktion på til at forstå jeres digitale transformation?

Med ansvar for 650 medarbejdere og en stor nordisk organisation er Anne Nørklit Lønborg en af Danmarks mest signifikante CIO’s. Siden Anne Nørklit Lønborg blev udpeget til CIO i 2019, har hun arbejdet for at tune Tryg skarpe på det digitale. Blandt andet ved at udvikle Teknologiradaren. Et værktøj der har været med til at klæde alle ansatte på til at se ind i en fremtid med nye teknologier.

At gøre det komplicerede (tilpas) simpelt

Men også topledelsen i Tryg skal forberedes til de høje krav til digitalisering, som blandt andet er blevet en forventning fra kunderne. Som CIO er det Anne Nørklit Lønborgs ansvar at stå i spidsen af den transformation. Hun fortæller:

”Jeg er ud af it-verdenen med den faglighed, der hører med der. Samtidig er vores Executive Board, og vores CEO, CFO, COO og CCO som sidder i det, stærke på økonomi, forsikringsviden og selvfølgelig den kommercielle del af vores forretning. Derfor er det min store opgave at gøre det relativt komplekse område, jeg har ansvar for, kommunikerbart.”

For Anne Nørklit Lønborg har det være vigtigt at skabe gensidig tillid mellem hende, bestyrelsen og Trygs Executive Board: ”Den store opgave, jeg er på, er at gøre det komplicerede simpelt. Men heller ikke for simpelt, så vi kan tage de rigtige beslutninger i forhold til investeringer, risici og vores medarbejdere og kunder”.

Pizzaanalogier og live simulering af cyberangreb

Et af de greb, Anne Nørklit Lønborg benytter, for at forklare teknologien til topledelsen, er uddannelsessessioner. Her uddyber hun relevante samfundsmæssige it-emner i kontekst af Tryg. Hun benytter flittigt analogier og konkrete eksempler til at gøre teknologien forståelig for ikke-teknikere.

”Jeg skulle fortælle om cloud, som jo optager mange for tiden. For at eksemplificere de forskellige cloud service modeller kunne jeg bruge en pizza-analogi. Man kan enten købe alle ingredienserne i supermarkedet derhjemme og lave pizzaen selv i sit eget køkken. Eller man kan købe en pizza som takeaway, fragte pizzaen hjem og skære den ud selv. Men man kan også købe pizzaen på restaurant, hvor man får det hele serveret og ikke engang skal tænke på opvasken selv.”

Da Trygs bestyrelse tidligere i år havde it-sikkerhed på dagsorden, fik medlemmerne også hands on forståelse for konsekvenserne af et cyberangreb. Anne Nørklit Lønborg uddyber:

”Vi satte en masse computere op centralt i lokalet, som bestyrelsen stod rundt omkring. Så trykkede en fra bestyrelsen på et suspekt link, og vi så hvordan et ransomware-angreb fungerer, når alle computerne en for en bliver låst.”

Det er Anne Nørklit Lønborgs erfaring, at man med håndgribelige simuleringer og analogier får en anden oplevelse og forståelse, end hvis man bare får en præsentation eller artikel tilsendt.

Stærk governance sikrer ansvar for digitalisering

En vigtig del af Anne Nørklit Lønborgs tilgang har også været at få opbygget en stærk governance-struktur i topledelsen. Det betyder konkret, at bestyrelsen har nedsat et undervalg IT & Data, hvor der sidder 5 af Trygs 14 bestyrelsesmedlemmer. Udvalget har specifikt fået et formelt ansvar for at følge med i trends, digitalisering og transformationen af Tryg. Det betyder, at man som CIO får et specifikt sted at gå til, når der skal tages strategiske diskussioner.

I Trygs Executive Board er der desuden etableret et It-strategy Board, hvor alle de forretningsledere, der har store forretningsområder i Tryg, sidder. Her får man hele virksomhedens perspektiv på digitalisering inden for organisationens strategiske og finansielle rammer.

IT-Branchens CIO Transformation Board

Anne Nørklit Lønborg er en del af IT-Branchens CIO Transformation Board, som samler landets mest visionære CIO’s. I boardet sidder CIO’s fra store og mellemstore virksomheder, hvor digitalisering udgør en strategisk del af forretningen, men hvor man også vil mere end blot at digitalisere forretningen.

Du kan læse mere om vores CIO Transformation Board her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *