Så kom Regionerne med et it-råd

Nyt it-råd skal fremover måle og veje regionernes it-projekter. Et vigtigt initiativ hvis man vil sikre flere succesfulde it-projekter.

Så kom Regionerne med et it-råd

Mens alle statslige it-projekter gennem flere år er blevet vurderet af Statens it-råd, har regionerne ikke på samme måde haft et samlende organ, der kunne udfordre de forskellige projekter og implementeringer.

Det bliver der nu lavet om på. Regionernes har derfor nedsat et nyt it-råd, der i første omgang skal risikovurdere regionernes it-projekter med en værdi på over 10 millioner kroner.

Det bliver Jane Kraglund, der i det daglige er regionsdirektør i Region Syddanmark, der skal være formand for it-rådet. Udover Jane Kraglund består rådet af følgende personer:

  • Jens Gordon Clausen, koncerndirektør i Region Hovedstaden
  • Leif Panduro, koncerndirektør i Region Sjælland
  • Lilian Mogensen, professionelt bestyrelsesmedlem
  • Lars Mathiesen, direktør i Frost Management
  • Jens Schmidt, centerleder på It-Universitetet

Vigtigt råd – men pas på fælderne

Regionerne køber hvert år ind for over 40 mia. kr., og en stor del af disse indkøb drejer sig om it og teknologi.

Kvaliteten i it-løsningerne har kæmpestor betydning for stort set alle borgere i Danmark, og derfor giver det god mening, at regionerne etablerer et it-råd, der skal sikre kvaliteten på tværs af regionerne.

”Det er et vigtigt område at fokusere på, men man skal passe på, at det ikke blot bliver en complianceøvelse. Skal rådet gøre en forskel, er det vigtigt, at de tager udgangspunkt i etablerede metoder til review af projekter, og samtidig får det rigtige mandat til at kunne handle på baggrund af risikovurderingerne,” siger Freddy Lykke, formand for IT-Branchens sundheds-it udvalg og direktør i Sirenia.

Konkret ønsker IT-Branchen, at it-rådet skal have mulighed for at pålægge regionerne at ændre i deres udbud, så der ikke bare er tale om velmenende anbefalinger, der efterfølgende bare kan ignoreres.

Scopet bør også udvides, så rådet ikke kunne skal behandle tværregionale projekter, men også de enkelte regioners projekter.

Sidst men ikke mindst er det en udfordring, at der ikke er nogle med erfaring fra leverandørersiden med i rådet. Det er derfor vigtigt, at rådet finder en god model for at trække på leverandørernes kompetencer og viden, når man vurderer et projekt.

Ellers risikerer man, at det bliver en dem-mod-os-tilgang i stedet for at gøre det til en fælles opgave at sikre succesfulde regionale it-projekter.