Digitalisering er afgørende for dansk eksport

På årets første møde i IT-Branchens Internationaliseringsudvalg var omdrejningspunktet Udenrigsministeriets indsats for at genoprette dansk eksport. Her lagde udvalget bl.a. vægt på, at der er behov for flere frie markedsdata og et større fokus på digitalisering af eksport.

Internationaliseringsudvalget havde på mødet besøg af centrale repræsentanter fra Udenrigsministeriets Trade Council, som lige nu arbejder på at sikre danske virksomheders adgang til EU’s genopretningsfonds projekter i hele EU og særligt Østeuropa.

Her fik udvalget et dybere indblik i Udenrigsministeriets arbejde og ydelser. Udenrigsministeriets Tech Trade Council fik også gode råd og erfaringer med på vejen fra udvalgets medlemmer, som har bred erfaring med eksport af IT både som service og produkter.

Flere frie markedsdata er nødvendige for succes med eksport

IT-Branchen er med i Udenrigsministeriets arbejde for at kickstarte dansk eksport. Det sidste år er der overnordnet set sket en omfattende digitalisering – dette gælder også for eksporten.

I dette arbejde er der særligt fokus på at give danske virksomheder de bedste eksportvilkår gennem øget brug af relevant data om, hvilke udbud og hvilke markeder der er særligt relevante for danske virksomheder.

Digitalisering kan nemlig kun lykkes, hvis de rigtige data er tilgængelige, og hvis danske virksomheder får de værktøjer de har brug for.

Der skal mere fokus på digitalisering af eksport

Herudover har udvalget for nylig bidraget med indspil til Udenrigsministeriet afdækning af eksportmuligheder gennem EU’s genopretningsfond, når mange milliarder ruller ud på de europæiske markeder de kommende år.

For at virksomheder kan lykkes med målrettet indsats for at vinde udbud i f.eks. Østeuropa kræver det adgang til indsigt i både udbudsdetaljer, lovgivning og det konkurrerende marked. Denne øvelse er tidskrævende for den enkelte virksomhed.

Derfor roser udvalgsformand Kenneth Hune Petersen, Chief Sales and Marketing Officer, Milestone Systems og resten af udvalget især, at Udenrigsministeriet har indført online tilgængelige situationsrapporter, som løbende opdateres med relevant markedsdata.

Det kræver også en digitaliseret tilgang til eksport. Vi har det sidste år taget store skridt mod digitalisering af eksportfremmeservices og IT-Branchen hilser især digitale fremstød velkommen.

Digitalisering giver helt nye muligheder for at skalere den danske eksportindsats. Fremstød bliver mere tilgængelige, både prismæssigt og i forhold til tidsforbrug uden rejsetid.

Vi skal dog stadig rejse med kongekronen, som vi altid har gjort, men digitaliseringen giver helt nye muligheder for at gøre fremstød tilgængelige for flere.

Udenrigsministeriets Trade Council har med danske eksportgenopretningsmidler i ryggen skruet op for hjælpen til at skaffe danske virksomheder synlighed over for relevante kundesegmenter.

IT-Branchen foreslog følgende i samarbejde med SMVdanmark, som også kæmper for at især små og mellemstore virksomheder lykkes med eksport:

  • Eksporten skal styrkes gennem relevant fri markedsdata til danske virksomheder.
  • Erfaringsudveksling mellem succesfulde eksportvirksomheder og SMV skal faciliteres.
  • Udbudsoverblik skal faciliteres, som vi kender det fra IT-Branchens årlige konference, hvor offentlige udbydere præsenterer deres større kommende udbud.

Styrket samarbejde blandt IT-Branchens medlemmer om aktuelle lande

På mødet diskuterede udvalget også, hvordan flere af IT-Branchens medlemmer kan hjælpe hinanden endnu mere med at lykkes i fremtiden.

Både digitale fremstød og research for at skaffe flere specifikke markedsdata blev nævnt som gode initiativer.

Udvalgets medlemmer ser styrke i at dele erfaring og lære af hinandens fejl og succeser. De vil resten af året sætte fokus på de lande, som virker særligt lovende for danske post-covid-19 eksporteventyr.

Der er foreløbig fokus på engelsktalende lande som USA, Canada og UK, men især også Europa som helhed med særlig interesse for Tyskland, resten af DACH og Benelux. Se udvalgets medlemmer her.

Vil du være med?

Er du interesseret i at høre mere om vores arbejde eller selv sidde med i IT-Branchens Internationaliseringsudvalg, kontakt Sif Neldeborg.

    Som medlem kan du også kontakte IT-Branchen for sparring omkring jeres internationalisering og eksport.

    Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *