Lovforslag trækkes tilbage i al hast

Erhvervsministeren har netop været ude og trække et dansk lovforslag om SoMe regulering tilbage. Det skyldes, at EU ikke ønsker særregler i de enkelte lande, når man netop er blevet enig om fælleseuropæiske regler på området.

Gul maling på fliser med teksten STOP

Der var ellers ikke sparet på ambitionsniveauet, da regeringen sidste år meldte ud, at de med 35 initiativer ville tage kampen op mod unfair konkurrence, manglende forbrugersikkerhed og skærpe kampen mod ulovligt indhold på sociale medier.

Bl.a. ville man tvinge sociale medier til at slette ulovligt indhold inden for 24 timer og med trusler om store bødestraffe, hvis de ikke makkede ret.

At et lovforslag, der ellers var på vej gennem behandling i folketingssalen, pludselig stoppes, skyldes, at EU-Kommissionen har sat en stopper for det, da der netop er vedtaget en næsten identisk fælleseuropæisk lovgivning omkring dette. Nemlig Digital Service Act (DSA).

Regeringen var blevet advaret mod dansk enegang

IT-Branchen har sammen med DI og Dansk Erhverv ligesom en række eksperter og organisationer netop advaret regeringen om det ukloge i at introducere en særlig dansk lovgivning så tæt på, at EU-regler om præcis det samme skal implementeres.

”Vi støtter varmt op om, at internettet skal være et trygt sted, og at der er brug for regulering med henblik på at tydeliggøre ansvaret for ulovligt indhold på de sociale medier. Men der er brug for fælleseuropæiske regler, ikke dansk særlovgivning,” siger Mette Lundberg, direktør for politik og kommunikation i IT-Branchen.

Vedtagelse af national lovgivning på et tidspunkt, hvor der efter flere års forhandlinger endelig er indgået aftale på europæisk niveau, udløser større usikkerhed for erhvervslivet.

Forslaget indeholder bl.a. regler for notice and take down, hvilket også er et af hovedelementerne i det danske lovforslag.

”Nu er den dansk enegang blevet stoppet, og vi kan fokusere på at få de fælleseuropæiske standarder godt på plads. Det giver langt bedre mening. Det er bare en skam, at vi og mange andre har nået at bruge så mange spildte kræfter på et forslag, der fra starten af var overhalet indenom,” udtaler Mette Lundberg.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *