Manglende cybersikkerhed er en trussel for hospitalsdriften

Flere partier ønsker at frigive mere tid til patienterne ved at investere i nye digitale løsninger til sundhedsvæsenet, men valgløfterne hænger i en tynd tråd, hvis ikke cybersikkerheden prioriteres. Det viser nye bekymrende tal.

Manglende cybersikkerhed er en trussel for hospitalsdriften

57% procent af sundhedsorganisationerne har oplevet ransomware angreb inden for de seneste år, og af dem har 25% helt måtte stoppe driften, mens 60% meddeler, at flere af deres systemer nåede at blive ramt, inden de fik stoppet angrebet.

Det viser en ny analyse fra sikkerhedsfirmaet Trend Micro, der har spurgt 2.958 beslutningstagere i 26 lande.

”Der er ingen tvivl om at investering i digitale løsninger er et nødvendigt redskab til at geare sundhedsvæsenet til fremtidens udfordringer. Men i takt med at vi prioriterer det digitale, har cyberangreb også stigende konsekvens for vores sundhedsvæsens drift,” siger Freddy Lykke, direktør for Sirenia og forperson for IT-Branchens Policy Board for Digital Sundhed.

Et presset sundhedsvæsen

Færre hænder, flere syge og et voksende antal administrative opgaver presser sundhedsvæsenet som aldrig før.

Danmarks statistik forudsiger f.eks., at antallet af ældre vil være fordoblet i 2040, og at antallet af borgere med kroniske sygdomme vil være fordoblet allerede i 2030. Samtidig vil der være færre borgere i den arbejdsdygtige alder til at tage hånd om de mange ældre og folk med kroniske sygdomme.

Dertil skal man lægge, at omkring 3.200 SOSU’er står til snart at gå på pension, og at antallet af deltidsansatte flere steder udgør 30-45% af arbejdsstyrken, mens sygefraværet pga. stress er markant højere end i resten af samfundet.

”Vi står flere steder med et sundhedssystem, der allerede er i knæ, og som kun kan se frem til at blive yderligere presset fremover. Den udfordring kan vi kun løse ved at automatisere og digitalisere flere af de administrative processer, så personalet får frigivet mere tid til de nære og vigtige patientopgaver,” udtaler Freddy Lykke.

Cybersikkerhed handler også om patientliv

Trend Micro-analysen viser også, at sundhedsorganisationerne har brugt dage (56%) og op til uger (24%) på et genoprette de funktioner, der er blevet ramt af hackerangreb.

”Også i det danske sundhedsvæsen har sikkerhed været alvorligt underprioriteret. Hvis nogle af de kritiske systemer på et hospital bliver ramt og ikke kommer op at køre i flere dage eller uger, kan det få alvorlige konsekvenser for hospitalernes drift, og dermed også for patienterne. Så det er afgørende, at man også husker at investere i cybersikkerheden, mens man digitaliserer sundhedssektoren,” slutter Freddy Lykke.

IT-Branchen anbefaler derfor, at politikerne og den kommende regering afsætter flere midler af til at styrke cybersikkerheden i den danske sundhedssektor.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *