Ny afgift på hardware fra nytår

Folketinget har i dag vedtaget en lov, der udvider ordningen om blankmedier, så den nu også gælder mobiler, tablets, pc’er mv. Allerede fra nytår skal virksomheder, der importerer, distribuerer og forhandler hardware være klar til at håndtere de nye regler.

En ny lov om blankmedier er netop vedtaget i Folketinget. Dermed er blankmedieordningen blevet udvidet, så den nu også omfatter medier som mobiler, tablets, pc’er mv. Den oprindelige ordning omfattede kun ”løse” medier som kassettebånd, VHS-bånd, dvd’er og cd’er etc.

Med loven kommer ordningen til at berøre en helt ny kreds af virksomheder i it-branchen, der importerer, distribuerer eller forhandler hardware.

Da loven allerede træder i kraft 1. januar 2022, giver den kun virksomhederne 10 dage til at implementere reglerne.

Derfor har IT-Branchen bedt Advokatfirmaet Dahl skrive om de nye regler. Det kan du læse her.

Hvad betyder blankmedieordningen for priserne på hardware?

Blankmedieordningen vil betyde, at priserne på hardware til forbrugere vil stige. Følgende takster for vederlaget er gældende fra 1. januar 2022.

  • Harddisk ≤ 128 gb: 4,00 kr.
  • Harddisk > 128 gb: 16,00 kr.
  • Tablet: 45,00 kr.
  • Smartphone: 45,00 kr.
  • Bærbar computer: 45,00 kr.
  • Stationær computer: 45,00 kr.

Politisk indflydelse på den endelige aftale

IT-Branchen har arbejdet målrettet med sagen i 5 år og blandt andet kæmpet for at holde vederlaget nede på et rimeligt niveau, at sikre at erhvervslivet ikke utilsigtet kom til at betale til ordningen og for at mindske de administrative byrder for vores medlemmer, der nu skal leve op til de nye regler. Det er da også i vidt omfang lykkedes.

Til trods for en ellers stærk alliance mellem IT-Branchen, Dansk Industri, Grakom og Consumer Electronics og Dansk Erhverv lykkedes det dog desværre ikke at få udskudt den ellers urimeligt korte implementeringsfrist.

Næste slag står i det nye år

IT-Branchen fortsætter kampen. I det nye år venter endnu et slag, da Kulturministeriet vil kigge på om, man skal betale blankmedievederlag for elektronik, som arbejdsgivere betaler og udstyrer deres ansatte med.

IT-Branchen holder øje med og følger blankmedieafgiftsimplementeringen tæt i 2022.

Vil du vide mere?

Vil du vide mere om, hvad blankmedieafgiftsimplementeringen betyder for dig og din virksomhed, så læs advokatfirmaet DAHLs artikel her.

Vil du vide mere om, hvad IT-Branchen mener, og hvad IT-Branchen gør i forhold til denne sag, så er du mere end velkommen til at kontakte Mette Lundberg.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *