It-branchen har fået en flyvende start på året

Med en omsætningsvækst på 10% og en eksportfremgang på 13% har den danske it-branche fået en flyvende start på 2021. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik og Dansk Erhverv. En start der desværre også giver udfordringer.

It-branchen har fået en flyvende start på året

I 1. kvartal 2021 omsatte den danske it-branche for 68,3 mia. kr., hvilket er en stigning på 9,9% i forhold til samme kvartal året før, hvor omsætningen landede på 62,2 mia. kr.

I samme periode steg eksporten fra 20,8 mia. kr. til 23,4 mia. kr., hvilket er en stigning på 12,8%. 34,3% af it-branchens samlede omsætning stammer nu fra eksport, hvilket er det højeste nogensinde.

Til sammenligning steg omsætningen for dansk erhvervsliv i samme periode med 5,5%, mens eksporten faldt med -0,6%.

”Markedet har været helt vildt i 2021, og mange it-virksomheder har simpelthen svært ved at følge med. Coronapandemien har for alvor fået virksomheder og det offentlige til forstå værdien i digitaliseringen, og derfor ser vi lige nu en kæmpe efterspørgsel efter it-løsninger og massiv brug af nye teknologier som AI og IoT,” siger Natasha Friis Saxberg, adm. direktør i IT-Branchen.

42% af danske virksomheder med mere end 100 ansatte har da også fremrykket investeringerne i digitale løsninger under coronakrisen, mens 51% øgede remote adgangen til deres it-systemer. Det viser seneste tal fra Danmarks Statistik.

2.295 flere ansatte – men det er langt fra nok

Den stigende efterspørgsel har også kunnet mærkes på antallet af medarbejdere i branchen. Med 2.295 flere ansættelser på bare et år, arbejder der nu 96.388 i den danske it-branche, hvilket også er rekord.

I forhold til antallet af ordrer og opgaver, er det dog langt fra nok. Lige nu mangler der akut 7.600 it-specialister, og om blot ni år forudsiger IRIS Group og HBS Economics for Danske Gymnasier og Ingeniørforeningen IDA, at der vil mangle op mod 22.000 it-folk.

”Vi står ikke længere med en coronakrise, men med en kompetencekrise. It-leverandørerne må sige nej til ordrer og opgaver, ganske enkelt fordi de ikke kan skaffe folk nok til at løse dem. Og det kan i sidste ende stoppe danske virksomheders vækstmuligheder og udviklingen af vores velfærd. Så det er en kæmpe samfundsmæssig udfordring, vi står overfor,” udtaler Natasha Friis Saxberg.

Seneste analyse for it-branchen viser, at 43,6% af it-virksomheder helt måtte opgive at besætte stillinger, fordi der ikke var folk til dem. 27% måtte af samme grund sige nej til ordrer og opgaver.

Af samme grund bekymrer det også IT-Branchen, at f.eks. IT-Universitet må reducere optaget med 10%, da de ikke har fået penge til at oprette de nødvendige studiepladser.

”Vi har allerede i dag stor mangel på it-specialister, så det bliver et kæmpe problem, at vi ikke kan optage de nødvendige studerende på de videregående uddannelser. Alarmklokkerne burde ringe alle steder, når så stor en arbejdskraftmangel ikke følges op med relevante studiepladser,” slutter Natasha Friis Saxberg.

Du kan se de samlede branchetal inkl. underbrancher her.

Berlingske Tidende har også skrevet om tallene “2021 slår alle rekorder for danske it-virksomheder“.

Computerworld har skrevet “Den danske it-branche sætter ny omsætningsrekord: Beskæftiger nu næsten 100.000 medarbejdere“.

ITWatch har skrevet “IT-virksomheder overhaler resten af dansk erhvervsliv i første kvartal“.

  • Adm. direktør

    Natasha Friis Saxberg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *