For første gang i 10 år går antallet af ansatte tilbage i it-branchen 

Antallet af fuldtidsansatte faldt med 913 i 3. kvartal 2023. Det er første gang i næsten 10 år, at antallet af beskæftigede i branchen falder.

Bortset fra et enkelt kvartal under coronapandemien, er det første gang i 10 år, at antallet af fuldtidsansatte er gået tilbage i it-branchen. 
 
I første halvår så vi for første gang, at antallet af beskæftigede stagnerede, men nu ser vi også det første reelle fald i antal beskæftigede. Antallet af fuldtidsansatte er gået fra 107.247 i 2. kvartal 2023 til 106.333 i 3. kvartal 2023, svarende til et fald på 913 ansatte.  

”Det er som om, at branchen efter mange års fuld fart frem har lettet foden fra speederen, og lige nu kører frigear, mens den finder ud af, hvilket gear der er det rigtige at fortsætte i. De seneste kvartaler har vi også set en opbremsning i omsætningen og eksporten, så det kommer ikke bag på os, at vi nu også ser en lille nedgang i beskæftigelsen,” siger Mette Lundberg, direktør for politik og kommunikation i IT-Branchen.

Fortsat efterspørgsel på konsulenter 

Ser man bort fra efterspørgslen på it-konsulenter, som stadig er rekord høj, er der generelt sket et lille fald i beskæftigelsen indenfor alle underbrancher i it-branchen. 

Det største fald er sket indenfor engroshandel med it-udstyr, hvor antallet af beskæftigede er gået fra 12.226 til 11.568. Et fald på 658 antal fuldtidsbeskæftigede på bare et kvartal.

”Markedet er stadig præget af stor usikkerhed, og derfor ser vi virksomheder holde lidt igen med deres it-projekter og indkøb af ny hardware. Og det kan mærkes flere steder i it-branchen, hvor man også er blevet nødt til at justere medarbejderantallet og i behovet for nyansættelser,” udtaler Mette Lundberg. Hun mener dog, at tingene hurtigt kan se lysere ud:

”Både det stigende antal cyberangreb, udviklingen indenfor AI og behovet for grønnere it-løsninger gør, at der ligger en række vigtige it-investeringer for rigtigt mange virksomheder i nær fremtid. Så vi er sikker på, at der snart sættes i det høje gear, og at speederen atter bliver trykket i bund.”

Lønnen er faldet 

Gennemsnitslønnen for 3. kvartal 2023 ligger i it-branchen på 53.412 kroner, hvilket er et fald på 3,5%. 

Største lønnedgang ligger hos medarbejderne indenfor engroshandel med it-udstyr, hvor gennemsnitslønnen på et kvartal er faldet fra 57.685 kr. til 54.515 kr.  

Dermed er det nu softwareudviklere, der med 56.264 kr. har den højeste gennemsnitsløn i branchen.

Computerworld skriver “Lønningerne i den danske it-branche under pres – antallet af danske it-folk dykker for første gang i årevis“, mens ITWatch skriver “Pause i jobfesten: It-branchen oplever reel tilbagegang for første gang i 10 år“.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *