Flere unge bør fortsat optages på it-uddannelserne

Igen i år søgte flere unge ind på en videregående uddannelse. Derfor er det nødvendigt, at vi gentager sidste års succes og optager flere på it-uddannelserne, hvis vi også skal imødekomme den stigende efterspørgsel for digitale kompetencer.

Igen i år kunne vi se, et stigende antal unge søger ind på de videregående uddannelser. Her er antallet af kvote 2-ansøgninger i år vækstet med 6% i forhold til sidste år.

En positiv stigning som dog også sætter uddannelsesinstitutionerne under pres, da ikke alle har plads til de mange dygtige og kvalificerede ansøgere.

Tallene viser, at der er behov for at vi gentager succesen fra sidste år, hvor det lykkedes bl.a. IT-Branchen at komme i gennem med et politisk ønske om flere uddannelsespladser, der skulle imødekomme de høje ansøgertal.

Det betød, at der blev optaget 4.500 ekstra unge på it-uddannelserne, hvilket var et rekordoptag, hvor også rekordmange kvinder blev optaget.

Stigende behov for digital omstilling

På trods af de succesfulde optagelsestal, var der sidste år stadig masser af kvalificerede ansøgere til de danske it-uddannelser, som måttes afvises.

Samtidig med dette, har coronakrisen kun accelereret behovet for digital omstilling, hvor der i erhvervslivet opleves en stødt stigende efterspørgsel efter digitale kompetencer.

Her viser fremskrivninger, at vi vil mangle 19.000 it-specialister i 2030. Og allerede i dag må tæt ved 40% af danske it-virksomheder opgive at besætte stillinger, hvilket koster dem ordrer og vækst hver eneste dag.

Derfor foreslår IT-Branchen i et fælles udspil med Dansk Erhverv og IDA, at politikerne fastholder initiativet fra sidste år og sikrer, at vi både i år og fremadrettet fortsat kan optage endnu flere unge på it-uddannelserne.

”Vi håber virkelig, at politikerne igen i år vil vise handling og afsætte midler til, at flere unge kan komme i gang med en it-uddannelse. Det er nemlig både tosset og ærgerligt, at uddannelsesinstitutioner må afvise kvalificerede ansøgere, alt imens arbejdsmarkedet har akut brug for netop flere af disse unge,” udtaler Mette Lundberg, direktør for politik og kommunikation i IT-Branchen.

IT-Watch har også skrevet om det i artiklen Unge afvises fortsat på it-uddannelser (kan kræve login).

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *