Data Feminism er ikke kun for kvinder

Vi lever i et samfund, med en offentlig sektor og et erhvervsliv, der i stigende grad er forblændet af muligheden for at bruge big data og AI. Det er som sådan fint nok, bortset fra at man ofte glemmer, at data sjældent er neutral.

Data Feminism er ikke kun for kvinder

Data der ubevidst ekskluderer kvinder og minoriteter, er derfor emnet i podcasten Blinde Vinkler (Episode 4, Data Feminism handler ikke kun om kvinder), som IT-Branchen har lavet sammen IDA og tech-journalist Marie Høst.

Du kan høre podcasten her.

Data er ofte biased

Om man vil det eller ej, så afspejler al data en række bevidste eller ubevidste valg i indsamlingsprocessen, da det altid er produceret af mennesker – og ofte af hvide mænd. Det fortæller forfatter Lauren F. Klein, der netop har udgivet bogen Data Feminism, i podcasten Blinde Vinkler.

Biased data betyder blandt andet, at kvinder har en højere risiko for at dø i trafikulykker eller på grund af fejlmedicinering, og at produkter, der anvender stemmegenkendelse, reagerer dårligere på kvinders stemmer.

Datafeminisme er ikke kun for kvinder

På trods af bogtitlen handler Data Feminism ikke kun om køn. Forfatterne undersøger også, hvordan seksuelle og etniske minoriteter, fattige og handicappede ofte forsvinder i dataindsamlingen.

Det skyldes ofte, at standardpersonen i produktudvikling er en hvid mand. Et eksempel på dette er håndsensorerne på automatiske vandhaner. De virker ved at spejle lys fra blege eller tæt på hvide overflader, så hvis du har mørk hud og sætter hænderne under sensorerne, tænder vandhanen nogle gange ikke.

I sig selv er det måske et mindre problem – et irritationsmoment – men det kan ifølge forfatteren skabe en følelse af, at være udelukket fra den teknologiske udvikling

Vi leder for ofte efter gennemsnittet

Et af de grundlæggende problemer er, at statistik oftest bliver anvendt til at finde normen eller det gennemsnitlige, hvilket automatisk udelukker minoriteter. Og dermed bliver data hurtigt biased.

Lauren F. Kleins hovedbudskab i bogen er, at vi altid skal være kritiske over for, hvordan bestemte data er blevet indsamlet, hvad der er udeladt i indsamlingen, og hvad formålet med den indsamlede data i sidste ende er.

Det synspunkt er IT-Branchen enig i. Virksomheder og offentlige institutioner skal være langt mere kritisk over for deres dataindsamling og brug – og tænke over konteksten, det er indsamlet i.

Ellers ender man ikke bare med en dårligere produktudvikling, men også med forkerte konklusioner og handlinger, og i sidste ende en utilsigtet øget ulighed.

Forfatterne til Data Feminism mener, at bedre databehandling i første omgang kan hjælpe med at skabe bedre og mere inkluderende produkter. Men hvis vi for alvor skal øge ligheden, er det nødvendigt at bruge denne forståelse til ikke bare at ændre vores dataindsamling, men hele samfundet.

Om Blinde Vinkler

Podcasten handler om teknologiens blinde vinkler, og er oprindeligt lavet af Ingeniørforeningen IDA og tech-journalist Marie Høst.

Her kigger man ind i teknologier og videnskab, som forsøger at rette op på udfordringen med køns- og etnicitetsmæssig bias i forskellige afkroge af vores samfund.

Et emne, som IT-Branchen også finder ekstremt vigtigt, og vi er derfor indgået et samarbejde om at bidrage til og distribuere de fremtidige podcasts.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *