Coronaeffekten mærkes i hele it-branchen – Men vidt forskelligt

Ny analyse viser, at pandemien både har skabt vindere og tabere i it-branchen. 44% har således oplevet et fald i omsætningen, mens 39% har oplevet en omsætningsvækst under coronakrisen.

Coronaeffekten mærkes i hele it-branchen

Der er stor forskel på, hvordan it-virksomhederne har oplevet det sidste halve års tid. Det viser en ny analyse fra IT-Branchen og Computerworld, hvor man har spurgt 163 virksomheder om effekten af coronakrisen.

En stor del af it-virksomhederne lider

44% fortæller, at de har oplevet en nedgang i omsætningen, hvoraf 16% har oplevet et fald på mere end 20%.

Mange virksomheder har været nødt til at udsætte projekter og investeringer (18%), ligesom brug af regeringens hjælpepakker (18%) og fyringer (16%) også har været nødvendige.

”Der er ingen tvivl om, at mange virksomheder lider under krisen, fordi flere af deres kunder har sat it-investeringerne på hold og stoppet planlagte projekter. Og det kan desværre mærkes mange steder,” siger Natasha Friis Saxberg, adm. direktør i IT-Branchen.

32% melder da også om færre ordre fra erhvervslivet, mens 21% melder om færre ordre fra det offentlige.

Andre har kronede dage

39% fortæller heldigvis, at de er lykkedes med at accelerere deres forretning, og at de derfor har øget omsætningen i løbet af de seneste seks måneder.

Dog er der samlet set tale om en mindre omsætningsvækst i forhold til dem, der har oplevet et omsætningsfald i samme periode. F.eks. melder blot 7% af virksomhederne, at de har oplevet en vækst på mere end 20%.

”Efter vores første analyser fra lige inden sommerferien, havde vi faktisk frygtet, at tallene så værre ud. Så det er dejligt at se, at der også er lyspunkter i denne tid, og at mange er lykkedes med at nytænke deres forretning,” udtaler Natasha Friis Saxberg.

Hele 31% af virksomhederne fortæller, at de har øget salgsindsatsen under coronaen, og 24% af it-virksomhed har investeret i nye forretningsområder og produkter i samme periode for at øge omsætningen.

Virksomhederne tror, at krisen er langvarig

Hvor virksomhederne før sommerferien troede, at krisen ville være overstået inden for seks måneder, ser forudsigelserne anderledes mørke ud, når man spørger dem nu.

42% mener, at krisen vil vare gennem hele 2021, mens 45% tror, at krisen vil kunne mærkes i endnu længere tid.

Selvom 2020 nok ikke bliver til et stort vækstår for branchen, tror IT-Branchen tror ikke, at krisen bliver helt så lang og mørk, som først frygtet.

”Vi har en grøn vision foran os, som vi kun kan nå ved hjælp af teknologi, og generelt ser vi flere og flere, der investerer i digitaliseringen af deres forretning. Så vi tror, at vi nok kommer hurtigt tilbage til rekordsporet igen. Specielt nu da der er meldt vaccine ud,” slutter Natasha Friis Saxberg.

Hun understreger dog, at mange it-virksomheder bliver nødt til at finde mere langsigtede løsninger og investere i fremtiden, da coronakrisen helt sikkert varer mere end blot seks måneder.

Rapporten i medierne

Vi har også kommenteret på tallene til medierne. Computerworld skriver bl.a. “Nye tal viser: Hver anden danske it-virksomhed forgyldt af corona-krisen – resten har det svært” og “Danske it-virksomheder: Corona-krisen kommer til at trække spor langt ind i 2022“.

ITWatch skriver “Ny undersøgelse: Coronakrisen deler it-branchen i vindere og tabere“.

Vær opmærksom på at adgang til disse artikler kan kræve abonnement.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *