AI forandrer måden vi arbejder på

Især kontorarbejdet vil opleve en stor effekt af automatisering, mens brugen af kunstig intelligens for alvor kan forandre, måden vi underviser på. Det viser ny analyse fra konsulenthuset McKinsey.

Sådan påvirker AI forskellige stillingstyper

McKinsey har analyseret, hvilket potentiale der ligger i automatisering og brugen af kunstig intelligens indenfor forskellige jobkategorier. Analysen viser, at det især er indenfor kontor, produktion og fødevarer, hvor der er et kæmpe potentiale ved at automatisere arbejdsgange, processer og systemer. Og potentialet bliver endnu højere, hvis man benytter sig af AI.

Ved at kigge på 850 forskellige stillingstyper, og hvordan automatisering og AI kunne forbedre mere end 2.100 konkrete arbejdsopgaver, konkluderer McKinsey bl.a., at man indenfor kontorarbejde kan automatisere 66% af det daglige arbejde og hele 87%, hvis man også benytter sig af AI.

I produktionsvirksomheder vil man gennemsnitligt kunne automatisere 73% af arbejdet, og 82% hvis man også benyttede sig af kunstig intelligens.

På tværs af alle stillingstyper viser analysen, at automatiseringen af arbejdsopgaver kun vil blive accelereret af brugen af kunstig intelligens.

”Vi ser ind i en helt ny måde at arbejde på. Værdien af at bruge AI til at understøtte forskellige jobfunktioner og arbejdsopgaver er enorm stor, og derfor ser vi allerede at mange virksomheder er hurtige til at tage de nye løsninger, der er baseret på kunstig intelligens og store sprogmodeller i brug,” udtaler Charlotte Holm Billund, chefkonsulent i IT-Branchen med ansvar NewTech Policy Boardet.

AI kan forandre måden vi uddanner på

McKinsey’s analyse viser, at det især er i undervisning & træning samt i jobfunktioner indenfor erhverv, jura og STEM, at AI kan gøre en kæmpe forskel.

”Vi kan allerede nu se, at der investeres massivt i brugen af AI indenfor kundeservice, marketing, salg og softwareudvikling, men der ligger også et stort potentiale indenfor fx det juridiske område, der er et meget dokument- og datatung erhverv, og hvor kunstig intelligens kan effektivisere sagsbehandlingen ganske markant,” siger Charlotte Holm Billund.

Ifølge McKinsey kan AI bidrage med mellem 17,8 – 30,1 billioner kr. årligt – blot gennem de 63 use cases, de har undersøgt i analysen. Til sammenligning lød Englands samlede bruttonationalprodukt på 21,2 billioner kr. i 2021.

Du kan læse hele rapporten her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *