Datacenter varmer byen op

420 husstande bliver året rundt varmet op af overskudsvarmen fra JN Datas datacenter i Silkeborg. Samtidig sparer virksomheden penge på at have et grønt fokus.

Datacenter varmer byen op

JN Data, der leverer it-drift, -infrastruktur og -services til 200 banker og realkreditinstitutter, er ikke bare en stor it-leverandører til den finansielle sektor, men er også en stor strømforbruger.

Med over 12.000 servere, der holder styr på 16.500 terabytes og som skal køre døgnet rundt året igennem, bliver der brugt en del strøm og produceret en masse overskudsvarme hos JN Data.

Faktisk bruger virksomheden 20 mio. kWh strøm om året, hvilket svarer til ca. 5.000 husstandes samlede årlige elforbrug. Så bestemt et område, det kunne betale sig at kigge nærmere på.

Samarbejder med forsyningsselskabet

Det var dog ikke kun JN Data, der var bevidste om, at de brugte meget strøm, og at serverne producerede store mængde varme. Også Silkeborg Forsyning havde lagt mærke til forbruget og kunne se potentialet.

”Sammen med Silkeborg Forsyning satte vi os ned for at finde ud af, om der ikke var en smart måde at bruge overskudsvarmen på, så vi i stedet for at fyre for gråspurvene kunne opvarme husene i nærområdet. Og det viste sig heldigvis at være en mulighed,” siger Søren Lindgaard, adm. direktør i JN Data.

Lovkravene og tilskudsmulighederne på området for overskudsvarme er dog en kompliceret affære, og derfor tog det en del tid at få udarbejdet en business case for projektet.

JN Data endte med at investere en mio. kr. i en varmepumpe, som opvarmer 420 husstande i nærområdet. En investering der har betalt sig tilbage på blot tre år. Derudover bliver overskudsvarmen også brugt til at opvarme virksomhedens egne bygninger i Silkeborg.

Varmepumpen hos JN Data tjente sig hjem på bare tre år.

Der er penge i et klimafokus

Allerede da JN Data blev etableret som et samarbejde mellem Jyske Bank og Nykredit, vidste man, at datamængderne og dermed også elforbruget ville stige mange år fremad.

”Man kan sige, at vi helt fra begyndelsen har haft et grønt fokus, og hele tiden har kigget på, hvordan vi kan optimere vores drift gennem klimavenlige tiltag. Faktisk er den grønne tilgang noget, som er med i vores introforløb til nye medarbejdere, så de allerede fra start bliver opfordret til at tænke i bæredygtige baner,” udtaler Søren Lindgaard.

Bare i løbet af de senere år har virksomheden sparet mio. af KWh på driftsoptimering og energisparende tiltag.

Alene ved at forbedre kølemetoderne som f.eks. at bruge frikøling, hvor man lidt forenklet sagt installerer og åbner nogle store spjæld direkte til den friske luft, har man sparet 1,8 kWh om året.

Men også en udskiftning af belysningen til LED, løbende opgradering af servere og nye batterityper hjælper med at holde driftsomkostningerne og elforbruget nede.

”Senest har kantinen indført vejning af restaffald, så vi bliver mere bevidste om, hvor meget madspild vi har i virksomheden. Og det har virket i en sådan grad, at vi nu er nede og måle forbedringerne i antallet af gram,” fortæller Søren Lindgaard.

Flere muligheder i fremtiden

Det grønne fokus stopper dog ikke her, og JN Data er allerede ude og overveje nye muligheder for at optimere driften samtidig med, at de hjælper klimaet.

Bl.a. overvejer de lige nu, om det kan betale sig at installere solceller eller at sætte en husvindmølle op, så de ikke behøver at få al strøm fra forsyningsnetværket, men selv kan producere en del af det.

Det er dog ikke altid lige nemt at komme i gang med den grønne omstilling, og især lovkrav og tilskudsordninger kan være svære at gennemskue.

Derfor har Søren Lindgaard følgende råd til at andre virksomheder, der overvejer at blive mere miljøvenlige:

  • Tag fat i dit forsyningsselskab. De kan typisk hjælpe dig med at finde vej gennem lovjunglen og har en ide om, hvor og hvordan man kan søge tilskud til sit projekt.
  • Arbejd sammen med dem på vejen. Der er sikkert andre virksomheder på samme vej som din, der også gerne vil optimere deres drift og mindske klimaaftrykket. Så måske man kan gå sammen om en varmepumpe eller opsætning af solceller.
  • Lad være med at give op. Det kan i starten virke svært at udarbejde en business case på grøn-it, men det kan betale sig.