Gik it-branchen fri af coronakrisen?

Mens der var et tydeligt fald i både omsætning og eksport, så viser de nyeste eIndkomsttal, at it-branchen generelt har klaret sig godt igennem krisen.

It-branchens samlede omsætning i Danmark landede i 2. kvartal 2020 på 60,1 mia. kr., hvilket er en stigning på 1,6% i forhold til året før, hvor omsætningen var på 59,1 mia. kr.

Dermed har branchen ikke oplevet det omsætningsfald, som man ellers frygtede i april, hvor næsten halvdelen 49,0%) af it-virksomhederne meldte om nedgang i omsætningen.

”I starten af coronakrisen oplevede mange, at både det offentlige og erhvervslivet stoppede op med deres it-projekter. Heldigvis kan vi se, at netop digitaliseringen har været vejen ud af krisen for mange virksomheder, og at it-investeringerne er begyndt at stige igen,” udtaler Natasha Friis Saxberg, adm. direktør i IT-Branchen.

Også eksporten har trods coronakrisen klaret sig flot. I 2. kvartal eksporterede de danske it-virksomheder for 19,4 mia. kr., hvilket er en stigning på 1,3%. 32,2% af den danske it-branchens samlede omsætning kommer nu fra eksport.

”Udlandet har fået øjnene op for den kvalitet, som vi leverer i Danmark. Og eksporten er derfor over årene blevet en større og større del af den danske it-branchens omsætning,” siger Natasha Friis Saxberg.

Flere ansatte og højere løn

På bare et år er der blevet ansat 2.281 flere it-medarbejdere i branchen, hvilket er en stigning på 2,5%, og der er nu 94.000 ansatte i branchen.

Samtidig er lønnen steget med 58 kr., så den gennemsnitlige it-medarbejder nu får 50.096 kr. om måneden.

”Selvom der er kommet flere medarbejdere i branchen, og der har været rekord i antallet af studerende, der er kommet ind på it-studierne efter sommerferien, står vi stadig akut og mangler omkring 2.600 specialister i Danmark. Kompetencemanglen er derfor stadig et stort problem for branchen,” siger Natasha Friis Saxberg.

Coronaeffekten aflyser sandsynligvis et rekordår

På trods af den positive udvikling år til år, så kan coronakrisen dog stadig mærkes i branchen. Mens 1. kvartal af 2020 lignede starten på endnu et rekordår fra den danske it-branche, så viser tallene fra 2. kvartal et fald, hvis man sammenligner de to kvartaler.

Omsætning faldt fra 62,7 mia. kr. i 1. kvartal til 60,1 mia. kr. i 2. kvartal, hvilket svarer til et fald på 4,2%. I samme periode faldt eksporten med 6,4%.

”Der er ingen tvivl om, at coronakrisen har haft en effekt, men overordnet er vi kommet stort set uberørt ud af krisen i Q2. Specielt fordi det tyder på, at markedet har rettet sig hurtigt op igen. Men der er stadig it-virksomheder, der kæmper for at overleve. Derfor tror jeg heller ikke, at vi samlet set får et rekordår i 2020,” fortæller Natasha Friis Saxberg.

Om branchen som endeligt er kommet fri af coronakrisen, er dog for tidligt at konkludere.

”Vi oplever stadig medlemsvirksomheder, der kæmper for overlevelse. Det bliver nok først, når vi får tallene for 3. og 4. kvartal, at vi kan se, hvordan vi som branche reelt kommer igennem 2020,” slutter Natasha Friis Saxberg.

Her kan du få et samlet overblik over branchens nøgletal inkl. tallene for underbrancherne. Du er også altid velkommen til selv at dykke ned i selve Excel-arket.

Branchetallene udarbejdes i samarbejde med Dansk Erhverv, og er baseret på eIndkomstallene, som alle danske virksomheder lovpligtigt skal indberette til Skat og Danmarks Statistik.

Medierne har også omtalt brancheudviklingen. Berlingske Business har skrevet om det “Den danske IT-verden holdt skansen, da coronakrisen var størst“. Det samme har ITWatch “Danske it-selskaber trodser coronakrise – vækst i andet kvartal“, Computerworld “It-branchen går stort set fri af coronakrisen” og JP Finans “It-branchen leverede vækst i andet kvartal“.

  • Adm. direktør

    Natasha Friis Saxberg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *