Coronakrisen stoppede ikke it-branchen

Mens dansk erhvervsliv generelt viste et fald i omsætningen på 0,5% i 2020, så steg omsætningen for it-branchen med 3,3%, og endte dermed på 248,4 mia. kr., hvilket er den højeste omsætning for branchen nogensinde.

Coronakrisen stoppede ikke it-branchen

De nyeste tal fra Dansk Erhverv og Danmarks Statistik viser med al tydelighed, at den danske it-branche samlet er kommet godt ud af coronakrisen i 2020. Faktisk så godt, at året endte som et rekordår både mht. omsætning, eksport og antal ansatte i branchen.

Omsætningen endte samlet på 248,4 mia. kr. for it-branchen, hvilket er en stigning på 7,9 mia. kr. i forhold til året før.

Dog var der et mærkbart fald under første nedlukning i 2020, hvor en stor del af erhvervslivet og i det offentlige midlertidigt stoppede deres it-projekter og planer. Faldet blev heldigvis allerede hentet i 3. kvartal, og dermed endte 2020 rigtigt flot for branchen.

”Erhvervslivet har generelt øget deres it-investeringer under COVID-19 – både fordi de lidt i panik var nødt til at få oprettet hjemmearbejdspladser, men også fordi de mere langsigtet kan se, at teknologiinvesteringer vil styrke deres fremtidige forretning,” fortæller Natasha Friis Saxberg, adm. direktør i IT-Branchen.

Dette underbygges af seneste tal fra analysevirksomheden IDC, der viser, at erhvervslivets it-investeringer i software og hardware steg med hhv. 7,1% og 1,5% i 2020.

De flotte omsætningstal skjuler dog store forskelle i underbrancherne. Mens underbrancherne Softwareudvikling (+11,5%) og Informationstjenester (+13,3%) oplevede stor omsætningsfremgang, så oplevede underbrancherne Fremstilling af computere og kommunikationsudstyr (-4,6%) og Telekommunikation (-4,0%) en nedgang i omsætningen.

”Virksomhederne har virkelig sat fart på den digitale transformation, og derfor kan vi også se en kraftig vækst hos de it-virksomheder, der udvikler og leverer softwareløsninger, it-systemer og konsulentydelser. De mere hardwarebaserede virksomheder, som bl.a. har været ramt på deres leverancer fra underleverandører i asien og USA, har til gengæld haft et svært år,” siger Natasha Friis Saxberg.

Stærk dansk it-eksport

It-branchens eksport er vokset med 5,6% i 2020 i forhold til 2019, og endte på 81,6 mia. kr. Dermed står it-eksporten nu for 32,9% af den samlede omsætning i den danske it-branche.

Også her er det underbrancherne Softwareudvikling (+12,6%) og Informationstjenester (+33,6%) der oplevede stor fremgang, mens underbrancherne Fremstilling af computere og kommunikationsudstyr (-2,4%) og Telekommunikation (-8,8%) havde nedgang i eksporten.

Over 95.000 ansatte i branchen

Med 95.113 fuldtidsansatte i it-branchen, har der aldrig været flere medarbejdere i de danske it-virksomheder.

Antallet af ansatte faldt faktisk under 1. nedlukning med 338 stillinger. Til gengæld kom der fart på ansættelserne i 4. kvartal, hvor der på blot 3 måneder blev ansat 1.142 nye medarbejdere i de danske it-virksomheder. En ny rekord for branchen.

”Der er ingen tvivl om, at ordrebøgerne igen vokser hos it-leverandørerne, og at der derfor igen er behov for flere hoveder og hænder til at løse de mange opgaver, som erhvervslivet og det offentlige bestiller lige nu,” udtaler Natasha Friis Saxberg.

Den øgede efterspørgsel kan da også ses på lønniveauet, der i 2020 steg med 1,5%, så den gennemsnitlige månedsløn i it-branchen nu ligger på 50.643 kr.

Du kan se flere branchetal under vores Tema: Branchen i tal.

Berlingske Tidende har skrevet om tallene her “Ingen coronakrise her: Omsætning, eksport og antallet af ansatte brager frem“. Computerworld skriver “Den danske it-branche satte rekord i 2020: Omsatte for næsten 250 milliarder kroner“, JP Finans “It-branchen nåede samlet den højeste omsætning nogensinde i 2020“, mens ITWatch skriver “It-branchen nåede samlet den højeste omsætning nogensinde i 2020“.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *