Ny transatlantisk aftale offentliggjort

Overførsel af persondata til USA er med den nye transatlantiske aftale om dataoverførsel igen blevet muligt.

Ny transatlantisk aftale offentliggjort

En ny aftale mellem USA og Europa der i praksis nulstiller mange af de afgørelser, der tidligere er blevet afgjort vedrørende sikkerheden ved at lægge persondata på amerikanske servere, er nu meldt ud.

”Med aftalen er der nu kommet klarhed omkring, et af de væsentligste udfordringer ved at overføre europæisk persondata til USA. Det er vi rigtigt glade for, da det fjerner den tvivl, der ellers har opbygget sig omkring brugen af amerikanske cloudløsninger,” siger Martin Jensen Buch, chefkonsulent i IT-Branchen.

Executive Order fra Biden

Aftalen der netop er offentliggjort af Det Hvide Hus, sikrer bl.a. yderligere sikkerhedsforanstaltninger omkring den amerikanske efterretningstjenestes mulighed for at tilgå europæiske persondata, hvilket EU har efterspurgt.

EU har tidligere haft en Safe Harbour-aftale og en Privacy Shield aftale med USA, som gjorde det lovligt at overføre persondata til USA.

De to aftaler er med hhv. Schrems I og Schrems II-dommene dog blevet kendt ugyldige, og der har derfor været tvivl om lovligheden af at sende persondata over Atlanten.

”GDPR-loven er utrolig vigtig i forhold til at passe på borgernes data, men der er ingen tvivl om, at de to domme har skabt et gevaldigt benspænd for alle de virksomheder og myndigheder, der gerne vil bruge internettet, cloud og online tjenester. Så det er rart, at der nu er skabt klarhed omkring at vi trygt kan stole på at der bliver passet godt på europæiske data – også i USA” udtaler Martin Jensen Buch.

Nu udestår der kun en officiel vurdering fra EU, om at beskyttelsesniveauet i USA er tilstrækkeligt. Herefter vil der være sat en tyk streg under, at det er lovligt at overføre og placere europæiske persondata i USA.

Der er heller ingen tvivl om, at indholdet i aftalen straks vil blive udfordret af forskellige organisationer, der har fokus på borgernes digitale rettigheder og datasikkerhed, og at man derfor kan se frem til nye retssager på området.

Hvordan udfaldet af disse retssager bliver, er det for tidligt at sige noget om. Men indtil da, er det altså fuldt ud lovligt at overføre danske persondata til USA.

Du kan læse hele præsident Bidens executive order her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *