Advarsel: Snart kan alle dine private beskeder blive overvåget

Dansk opbakning til et vidtgående EU-forslag får en lang række eksperter og organisationer til at sende en kraftig advarsel.

Advarsel: Snart kan alle dine private beskeder blive overvåget

Regeringen og justitsminister, Peter Hummelgaard, har valgt at støtte et meget kontroversielt forslag (CSA-forordningen) fra EU-Kommissionen.

Forslaget vil potentielt kræve, at digitale tjenester overvåger kommunikation som chatbeskeder, e-mail, sms, telefonsamtaler, billeder og al anden form for kommunikation på deres platform.

Metoden indebærer en systematisk og generel overvågning af indhold på tjenester, hvor der er risiko for, at de kan blive brugt til at dele materiale med seksuelle krænkelser af børn eller til grooming.

Et kæmpe indgreb i den almindelige danskers privatliv og retssikkerhed

I praksis vil det betyde, at helt almindelige menneskers digitale kommunikation via tjenesterne bliver scannet, også selv om der ikke er nogen konkret mistanke mod den enkelte borger.

På linje med en række andre organisationer og eksperter opfatter IT-Branchen den nye ordning som en markant udvidelse af overvågningen og som et voldsomt indgreb i meddelelseshemmeligheden, som både er beskyttet af grundloven, straffeloven, e-privacy direktivet og det eksisterende EU-charter.

Derfor har vi i fællesskab udtrykt dyb bekymring overfor regeringen og justitsministeren.

Vi mener, at det i sidste ende vil være ødelæggende for almindelige borgeres retssikkerhed samt retten til privat kommunikation, tilliden til digitalisering og ønsket om, at Danmark skal nå et højere niveau af cybersikkerhed.

Stor modstand fra flere sider

Den omfattende og systematiske masseovervågning, møder også massiv kritik fra anden side – ikke mindst fra EU’s egne institutioner.

Rådets juridiske tjeneste har været ekstremt kritiske overfor forslaget. Bl.a. konkluderer de, at forslaget de facto medfører en permanent overvågning af indholdet af al privat elektronisk kommunikation, der vil være i strid med Charter om Grundlæggende Rettigheder.

The European Data Protection Board kritiserer forslaget for at være ude af proportioner og for at udviske grænsen mellem kriminelle, udbydere af tjenester og uskyldige brugere af sms, chat og mails.

Samtidig vil et opsporingspåbud for end-to-end krypterede kommunikationstjenester i praksis kun kunne implementeres ved, at tjenesteudbyderen indbygger bagdøre, der uanset den konkrete udformning altid vil undergrave sikkerheden.

I et åbent brev i juli 2023 har mere end 400 forskere og eksperter i kryptering protesteret mod EU-forslaget og dets konsekvenser for cybersikkerhed og privatliv.

Kun en rigtig mulighed: Stem nej

I samarbejde med Amnesty International Danmark, Dansk Erhverv, Dansk IT, DataEthics.eu, DI Digital, IDA, IT-Politisk Forening, Justitia Danmark, PROSA, Rådet for Digital Sikkerhed, Teleindustrien, Jens Myrup Pedersen, Ivan Damgård, Thomas Hildebrandt, Christian D. Jensen og Anders Kjærulff, har vi derfor sendt et åbent brev til justitsminister, Peter Hummelgaard.

Vi opfordrer til, at regeringen lytter til de kritiske røster fra både os, internationale eksperter og den danske opposition.

Det betyder for os at se også, at regeringen bør stemme nej til forslaget, som det foreligger nu.

I stedet bør man undersøge, hvordan man kan opnå målet om bedre beskyttelse af børn med midler, der er proportionale og respekterer danskernes grundlæggende rettigheder.

Du kan læse hele brevet her.

1 svar

 1. Kære IT-branchen,

  En enormt interessant, og vigtig, problemstilling med en desværre utilstrækkelig løsning.
  Findes der endnu ikke et AI produkt på markedet, der kan screene beskeder for seksuelt krænkende indhold?

  For mig at se, bør problemstillingen relativt nemt kunne imødegås af teknologi. Men min erfaring er også, at lovgivere helst vil lovgive sig udenom problemstillinger end imødekomme dem med mere teknologi.
  Mener i, at offentlige institutioner, heriblandt både lovgivere og politiet, vil kunne tage imod en teknologisk løsning der kan screene beskeder og filer for seksuelt krænkende indhold samt misbrug af børn?
  Eller vil det være spildt arbejde overhovedet at begynde på en sådan løsning?

  Mvh.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *