Hvor blev flere it-uddannelser i hele landet af?

Den politiske aftale om udflytning af uddannelser i hele Danmark er netop blevet præsenteret. Hos IT-Branchen vækker aftalen bekymring, da den begrænser optaget i de fire største byer. Det kan derfor betyde færre it-studiepladser, da der ikke i første gang er prioriteret finansiering til nye it-studiepladser, som foreslået i Vejle i samarbejde med IT-Universitetet.

Hvor blev flere it-uddannelser i hele landet af?

Et bredt forlig om udflytning af uddannelsespladser er netop blevet præsenteret. IT-Branchen ser med bekymring på aftalen, der fokuserer på at flytte pladser og ikke skabe flere på fx it-området, hvor der er akut mangel på arbejdskraft.

”Vi havde gerne set en aftale, der klart fokuserede på at skabe ekstra uddannelsespladser, præcis der hvor der er stort behov på arbejdsmarkedet. I stedet ser vi ind i en virkelighed, hvor der bare flyttes rundt på dem. På it-uddannelserne er der akut behov for flere it-uddannede, både i byerne og ude i landet”, siger Mette Lundberg, politisk direktør i IT-Branchen

Selv om regeringens udspil om en automat-reduktion på 10 pct af pladserne i byerne i aftalen er ændret til en målsætning, så ligger der fortsat en forventning om, at universiteterne udflytter pladser også på de uddannelser, der har høj søgning og høj beskæftigelse.

”Det bliver afgørende, at der i den fremadrettede udmøntning af den målsætning lægges stor vægt på hensynet til uddannelser med meget stor efterspørgsel. Den åbning vil vi bruge til at kæmpe for, at it-uddannelser i byerne, hvor der både er kvalificerede ansøgere og massiv efterspørgsel på det lokale arbejdsmarked, ikke flyttes ud”, udtaler Mette Lundberg.

For behovet for at skabe ekstra it-uddannelsespladser er akut. Senest har en prognose vist, at der i 2030 kommer til at mangle 22.000 it-uddannede. Det er derfor ekstra ærgerligt, at de politiske partier ikke i denne omgang prioriterede at finansiere nye it-studiepladser i Vejle, som foreslået af IT-Universitetet. Eneste lyspunkt er, at det forslag er kommet på en positiv liste som forhåbentlig kommer i spil i næste runde til sommer 2022.

Du kan læse mere om den politiske aftale her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *