Investeringsboom i fibernet og 5G

Teleselskaberne har øget deres investeringer i den digitale infrastruktur med 23 procent fra 2018 til 2019 til 8,6 mia. kr. Samtidig falder branchens overskud markant, hvilket viser hvor svært markedet er.

Investeringsboom i fibernet og 5G

Energistyrelsens nye opgørelse af Økonomiske nøgletal for telebranchen – 2019 viser fornyet investeringslyst, der ikke har været højere siden 2008.

”Det er rigtig positivt og i den høje ende af forventningerne, selv om vi ved, at der er blus på udrulningen af både fiber- og 5G-net. Vi glæder os over, at både pensionskasser, kapital- og infrastrukturfonde, energiselskaber og internationale teleselskaber investerer i Danmarks digitale infrastruktur og samfundets fremtidige muligheder,” siger Poul Noer, chefkonsulent i Dansk Erhverv.

Stigningen skyldes især øgede investeringer i udrulning af fiber, hvor der har været en stigning på 28,1 pct. i accessnettet, der er den del af fastnettet, der ligger tættest på slutbrugerne.

Men også investeringerne i mobilnettet og især 5G har set en kraftig stigning. Her har branchen i 2019 investeret for 1,36 mia. kr., hvilket er en stigning på 32,3 pct. i forhold til 2018.

Kraftigt fald i overskuddet

Samtidig med at investeringerne stiger ganske markant, ser man dog også et fald i branchens overskud til kun 2,13 mia. kr., hvilket svarer til et fald på 32,5%.

”Det viser et billede af en branche, der investerer massivt i opgradering og vedligehold af en meget væsentlig infrastruktur. Men også et billede af en branche, der har svært ved at tjene penge på at stille infrastrukturen til rådighed,” udtaler Martin Jensen Buch, chefkonsulent i IT-Branchen.

Både Dansk Erhverv og IT-Branchen understreger, at det er vigtigt, at man skaber incitament til fortsatte investeringer i infrastrukturen, hvis vi fortsat skal nye godt af den.

Branchen må ikke blive udsultet af høje krav til dækning eller dyre frekvenslicenser lyder det fra begge brancheorganisationer.

Du kan læse alle tallene fra telebranchen i Energistyrelsens Økonomiske nøgletal for telebranchen 2019.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *