Tak for et godt årsmøde – Se billederne

Der var igen i år fuldt hus, da branchens traditionsrige årsmøde løb af stablen.

Med temaet ”Danmarks styrkeposition i en multipolær verdensorden” havde IT-Branchen inviteret både medlemmer, politikere og eksperter på scenen for at give deres bud på, hvordan vi skal forholde os i en ny verdensorden.

Natasha Friis Saxberg, adm. direktør i IT-Branchen startede dog med at fortælle om endnu et år med medlemsfremgang og høj tilfredshed blandt vores medlemmer, hvorefter hun præsenterede den nyvalgte forperson for IT-Branchen, Maiken Lykke, der til dagligt er adm. direktør i CGI Danmark.

En mørkemand der var ked af det

Den første eksterne taler på scenen var Ulrik Vestergaard Knudsen, tidligere vicegeneralsekretær i OECD og nu direktør for corporate affairs i Netcompany. Og han startede ikke i det positive hjørne.

”Jeg er ofte blevet beskyldt for at være Mørkemanden, der altid ser negativt på verdens fremtid. Og faktisk troede jeg, at klimaet ville være det, der i sidste ende ville slå os ihjel. Men når jeg kigger på, hvordan tingene ser ud lige nu. Ja så er jeg faktisk ked af, at jeg måske ikke har set mørkt nok på tingene,” indledte han sit lidt dystre men humoristiske oplæg.

Derefter gennemgik han de store globale trends, som han mente var vigtigst at forholde sig til som leder.

Første trend var den nye verdensuorden, hvor store traditionelle organisationer som NATO og FN pludselig vakler, fordi de ikke har formået at følge med, og hvor åbne markeder ikke længere er den åbenlyse vej frem.

Han var dog sikker på, at kampen om verdensherredømmet vil blive afgjort af teknologi, og at AI ville blive en af nøglerne til verdensdominans.

Desværre er Europa sakket gevaldigt bagud de seneste 30 år. Og her var hans analyse krystalklar: Kina, USA og Indien kommer ikke til at stoppe deres digitale udvikling, og hvis Europa skal gøre sig den mindste tanke om at være med, bliver vi nødt til at omfavne den digitale transformation.

Årets leder om scenarieplanlægning og sårbarhed

Britt Meelby Jensen, adm. direktør i Ambu og kåret som årets leder 2024, var den næste på scenen.

Da hun for tre år siden kom til Ambu, stod de i en kritisk situation. De havde lavet en række forkerte prioriteringer og investeringer og stod nu til at skulle fyre medarbejdere og refokusere forretningen.

Heldigvis lykkedes de med at komme hurtigt tilbage fra deres krise. Det skyldes i høj grad, at de blev dygtigere til at forstå, hvad det reelt var for problemer, de løste for deres kunder, og at de styrkede deres eksekveringshastighed og scenarieplanlægning, så de hurtigere kunne reagere på udefrakommende markedsudfordringer.

Hun sluttede af med at tale om lederens rolle, og om vigtigheden af at kunne sætte retning og samtidig være transparent, sårbar og nysgerrig i sin kommunikation.

Livlig debat om Danmarks og Europas globale rolle

Så blev det tid til en paneldebat, hvor først Mette Louise Kaagaard, adm. direktør i Microsoft Danmark og David Heinemeier Hansson, Partner & CTO i 37Signals kom på scenen for at tale om, hvordan man som virksomhed skal agere i en stigende multipolær verden.

David Heinemeier Hansson lagde hårdt ud med at konstatere, at vi bliver nødt til at erkende, at USA styrer tech-verdenen lige nu, og at der reelt ikke er nogen tech-industri i Europa. Han synes nærmest det var patetisk, at vi forestillede os at skulle være ledende indenfor AI, når det eneste, vi reelt havde i EU, var en AI-regulering.

Mette Louise Kaagaard var enig i, at USA økonomisk stikker af fra Europa lige nu, og til dels også Kina – hovedsageligt fordi vi er for fragmenterede og regulerede til at kunne investere og skalere hurtigt nok. Hun mente dog også, at vi trods alt havde et godt fundament af veluddannede mennesker og innovative virksomheder at bygge videre på.

Dog kræver det massiv politisk handling, hvis vi skal rykke os i front i forhold til kunstig intelligens.

Meget passende kom Lasse Hamilton Heidemann, Senior Director i Digital Europe og Stinus Lindgreen, it-ordfører for Radikale Venstre på scenen for netop at diskutere det politiske perspektiv.

De var enige om, at Europa indtil nu har været for fragmenteret og reguleret til, at vi reelt har kunne skabe et ægte indre marked. Omvendt oplevede de også, at der var en historisk enighed om at stå sammen, at få dereguleret og skaleret tværnationale projekter.

Til sidst diskuterede panelet, hvor meget vi kunne tillade os at være afhængige af f.eks. amerikanske tech-giganter. Her var man enig om, at Europa ville blive mere uafhængig af USA, men der var ikke helt enighed om, hvor hurtigt det vil gå eller hvor dyrt det ville blive.

Glem AI og fyr mellemlederne

Sidste taler på scenen var Casper Kirketerp-Møller, adm. direktør i Clever, som fortalte om deres helt unikke ledelses- og organisationsform.

Clever, som Casper Kirketerp-Møller beskrev som Netflix for elbiler, fordi man kan ”streame” strøm fra både ladestandere, tankstationer og derhjemme, er en succesvirksomhed, der har 100-doblet deres omsætning på bare syv år, og som er gået fra 40 til 400 medarbejdere på ganske få år.

Succesen kom ikke fra investeringer i it eller AI, men bl.a. fordi de er lykkedes med at indføre det, de kalder medledelse, hvor medarbejderne er organiseret i selvbestemmende teams og cirkler – men uden mellemledere.

”En klassisk organisationspyramide er ekstremt stationær, hvilket nok var fint til gamle produktionsvirksomheder, men som slet ikke passer i forhold til kreativitet, agilitet og innovation. Derfor har vi skabt en organisation, hvor medarbejderne bevarer deres frihed og styrkes i modet til at sætte innovationen fri,” fortalte Casper Kirketerp-Møller fra scenen.

Ikke alt har dog været nemt ved at ændre organisationsformen så radikalt, indrømmer Casper.

”Jeg er uddannet polit, hvor jeg valgte organisationsteori fra, hvilket jeg fortryder i dag. Jeg skulle langt tidligere i forløbet have omgivet mig med folk, der ved noget om det. For HR er svært men altafgørende for ens succes,” sagde Casper Kirketerp-Møller.

Især synes han, at det som direktør har været svært at skabe en kultur og nogle rammer, som alle medarbejdere trives i. For vi er som mennesker generelt utroligt dårlige til at tale om de svære ting. -Til at turde spørge ind til hinanden, og hvad man kan gøre for at hjælpe en kollega i en svær situation.

En anden ting, der var svært, var at belønne og forfremme folk, når man ikke har et traditionelt hierarki, hvor man kan komme ”opad”. Men her handler det om at skabe de fede opgaver og muligheder, og ikke lægge så meget i værdien af titler, løn og personlige bonusser.

For som han afsluttende konkluderede. ”Man jo nemt tage titler og goder fra en. Men man kan aldrig tage det at være en god kollega fra dig. Så det er det, vi fokuserer på hos os.”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *