Kunstig intelligens breder sig som en steppebrand overalt i samfundet, og vi har som it-leverandører og som branche en unik mulighed for at skabe historisk værdi for erhvervslivet, både i forhold til deres kunder og i den globale konkurrence – og i sidste ende også vores samfund.
Men selvom AI har et helt fantastisk potentiale, oplever jeg, at teknologien mange steder bruges lidt som en universalhammer, og at alle kundernes problemer bare er søm, der kan fikses med kunstig intelligens.
Den tilgang er god hvis vi gerne vil eksperimentere med teknologien, men en udfordring hvis vi gerne vil jagte værdi og udbytte. For tager vi udgangspunkt i teknologien i stedet for i de reelle problemer der opleves i forretningen, blandt brugere eller borgere, risikere vi ikke at få løst dem.
Som leder har man derfor også et særligt ansvar for at klæde medarbejderne på til at møde den nye virkelighed, hvor forretningen ikke bare forventer, at man som it-specialist har styr på det tekniske, men hvor man også aktivt kan spille ind i forhold til at identificere forretningsudfordringerne.
For det er i dialogen mellem forretningen og it, at vi for alvor kan og skal skabe værdi.
Brugen af de nye teknologier kræver dog en mere systemisk gentænkning af den verden vi kommer fra og til den verden, vi er nødt til at lande i.
Og her har I et unikt ansvar og rolle at spille. Derfor håber jeg også, at I som medlemmer vil tage ansvaret på jer, og være med til at flytte erhvervslivet, borgerne og i sidste ende Danmark ind i en ny fremtid.
Travlt politisk efterår venter
Det er dog ikke kun forretningsmæssigt, at vi står overfor en spændende tid. Den næste fællesoffentlige digitaliseringsstrategi forventer vi bliver lanceret i foråret 2025.
En strategi der vil få stor betydning for især det offentliges digitale prioriteter de næste mange år. Derfor vil vi her i efteråret også komme med et indspil til, hvordan vi synes, den offentlige digitalisering bør tage det næste kvantespring.
Den danske implementering af både NIS2 rykker også hastigt nærmere, og vi forsøger aktivt at påvirke rammerne og lovteksten, så vi får en så god en dansk implementering, som muligt.
Meget ny regulering er på vej, og vi vil derfor også løbende opdatere vores AI Act– og vores NIS2-univers og guide vores medlemmer, så de kommer godt i mål med de nye regler.
Og så er vi klar til at tage imod regeringens udspil til AI-strategi og skubbe på for nogle høje ambitioner i forhold til både udvikling og anvendelse af kunstig intelligens herhjemme.
Flere medlemmer og nye events
IT-Branchen er vækstet med over 150 nye medlemmer i 1. halvår 2024, hvilket er med til at gøre jeres netværk endnu stærkere.
Så husk at tag varmt imod de nye konkolleger næste gang du selv deltager i et af vores mange events eller boardmøder. Lær gerne fra jer om, hvordan de nye medlemmer kan få størst værdi af IT-Branchens mange muligheder.
Apropos muligheder, så byder 2. halvår vanen tro på et fortsat stort udbud af events, hvor du kan få nye viden, blive inspireret eller styrke din forretning, hvad end det handler om de nyeste teknologiske gennembrud, effektiv implementering af regulering og ikke mindst kommercielle muligheder.
I september har vi naturligvis vores altid fantastiske Lederdøgn, der også i år er velbesøgt. Er du ikke allerede tilmeldt til d. 19. sep., er det ved at være tid, hvis du skal være garanteret en plads.