Så galt kan det gå – derfor skal du bruge vores kontrakter

En sag fra Norge viser med al tydelighed hvor galt det kan gå, hvis man ikke har ordentligt styr på projektledelse og kontraktstyring.

Her blev en it-leverandør dømt til at betale en stor erstatning, uden at kunne påberåbe sig de begrænsninger, der ellers var aftalt i kontrakten.

Erstatningen blev ekstra stor, fordi leverandøren udover de direkte tab også blev dømt til at skulle dække kundens manglende indfrielse af it-projektets besparelser, som der var lovet i projektets business case.

Ifølge rettens opfattelse havde leverandøren handlet groft uagtsomt, fordi leverandørens organisation ikke havde håndteret projektstyringen godt nok i forhold til de principper, der var skrevet ned i kontrakten.

Dommen er et klart signal til it-leverandører om, at de skal tage kontraktstyring som disciplin alvorligt.

Gode råd til kontraktstyring

Mens god kontraktstyring kan minimere virkningerne af en dårlig kontrakt, kan dårlig kontraktstyring ødelægge fordelene af en optimal kontrakt. Derfor er kontraktstyring så vigtig, hvis man vil undgå ubehagelige retssager, som den man f.eks. så i Norge.

DAHL Advokatfirma giver her et par gode råd til bedre kontraktstyring:

  • Leverandøren skal tage kontraktens indhold ift. til kontraktstyring HELT bogstaveligt og betragte det som en vigtig del af projektstyringsopgaven
  • Hvis leverandøren ikke kan eller vil følge disse krav, skal disse forhandles på lige fod med kontraktens juridiske vilkår
  • Har leverandøren andre projektværktøjer/processer for håndtering af kontraktstyring, skal dette flages og medtages i den endelige kontrakt
  • Leverandøren skal sørge for, organisationen kender til aftalens indhold – særligt i forhold til governance og procesregler (f.eks. om eskalering)
  • Leverandøren skal ”turde” styre efter kontrakten

Kontraktstyringsopgaven er en del af projektledelsen, og skal derfor som sådant også prissættes i den sammenhæng

Brug IT-Branchens standardkontrakter

Med brugen af standardkontrakter får du et langt bedre udgangspunkt for en effektiv kontraktstyring i dine i it-projekter og i det løbende samarbejde med dine kunder.

IT-Branchen har i samarbejde med DAHL Advokatfirma udarbejdet en række standardkontrakter tilpasset specielt til it-branchens forhold – uanset om der er tale om små aftaler eller større kontrakter.

Som medlem kan du altid downloade vores standardkontrakter gratis. Så husk at bruge dem. Vi sørger for, at kontrakterne altid er opdaterede.

Kommentarer og feedback til vores standardkontraker modtages af IT-Branchens direktør for forretning og medlemsservice, Bjørn Borre, bjb@itb.dk. Tag gerne fat i os, hvis du er i tvivl om, hvilken kontrakt du skal benytte.

Har du brug for hjælp til skriftlig udarbejdelse af svar, skriftlig kommentering af kontrakter mm. kan du bruge DAHL Advokatfirma, hvor du som medlem af IT-Branchen får 20 % rabat. Læs mere her.

Du kan herudover også kontakte DAHL Advokatfirma, Claus F. Sørensen, 20 25 05 99, cfs@dahllaw.dk, og få et uforpligtende tilbud på en skræddersyet workshop om projektledelse og kontraktstyring, som passer til netop din organisation og dine leverancer.