Regeringen sætter økosystem for iværksættere på spil

I sidste uge fandt den globale teknologifestival, Techfestival, sted i Danmark og i den kommende uge er København samlingspunkt for de sejeste startups, når TechBBQ løber af stablen.

Regeringen sætter økosystem for iværksættere på spil

Begivenhederne illustrerer, at vi i Danmark har et innovativt og levende tech- startupmiljø. Men som en frisk analyse fra Startup Genome har vist, så er det danske økosystem for tech-iværksættere langt fra førende.

Vi bliver slået med banelængder af både Stockholm og Berlin. Derfor burde vi også have øjnene fastlåst på et mål om at løbe de andre op og blive et af de bedste miljøer for tech-virksomheder i Europa. For potentialet i sektoren er kæmpestort.

Opråb fra en perlerække af succesrige vækstvirksomheder og startups

Desværre trækker regeringens planer om at øge kapitalbeskatningen i den stik modsatte retning. Det kan umiddelbart virke ret uskadeligt at skrue op for beskatningen på investeringer.

Men på vegne af en perlerække af succesrige vækstvirksomheder og startups vil vi råbe vagt i gevær. For regeringen risikerer at sætte økosystemet for iværksættere på spil.

Sagen er, at iværksættere og vækstvirksomheder i mange år har kæmpet med, at det var svært at få risikovillig kapital herhjemme.

Ikke mindst it-virksomhederne har været ramt, hvoraf de 50 største danske succeser tilsammen står for en værdi på 290 mia. kr. og knapt 40.000 medarbejdere. Derfor har nogle af de mest lovende og succesrige virksomheder måttet hente kapital i udlandet. Og flere af dem har i den forbindelse måttet pakke tingene, og er flyttet til udlandet.

Vi er altså herhjemme gået glip af nogle af de mest innovative virksomheder og de spændende arbejdspladser de skaber.

Lad et solstrejf blive til en solskinshistorie

På det seneste er vi heldigvis begyndt at se en bedring. Mere kapital er kommet i spil og iværksættere og vækstvirksomhederne melder ikke i samme grad, at de er nødt til at gå til udlandet for at kunne udvikle sig.

Økosystemet var altså lige begyndt at fungere bedre. Det momentum må vi ikke sætte over styr.

Tværtimod har vi et forslag til, hvordan vi kan styrke økosystemet på en måde, der går hånd i hånd med den danske velfærdsmodel.

Et samfund af medejere

Vi deler en vision om at gøre Danmark til en digital samfundsmodel, der kan inspirere resten af verden. En væsentlig del af den vision er, at vi skal skabe et samfund af medejere af fremtidens virksomheder.

Danske virksomheder skal være de bedste til at dele værdiskabelsen med medarbejderne gennem medarbejderaktier. I dag er vi på grund af reglerne og beskatningen nogle af de dårligste i hele verdenen på trods af vores værdier og samfundsmodel.

Og vi har brug for en folkelig dansk investeringskultur, hvor alle danskere profiterer i deres pensionsdepoter på at være med på danske vækstvirksomheders vækst.

Så kære regering. Pas på økosystemet og dermed iværksætterne og vækstvirksomhederne. Det fungerer selvom at vi i forvejen har det højeste kapitalbeskatning i Skandinavien, men der er ikke mere at give af.

For det er dem, der skal skabe de nye virksomheder der skaber arbejdspladser i Danmark – velfærdsløsninger, der giver alle bedre muligheder og de grønne løsninger, der kan indfri de ambitiøse klimamål.

Af Thomas Madsen-Mygdal, CPHFTW, Mette Lundberg, IT-Branchen og Peter Wilmar, Greenwave samt Umbraco, Trustpilot, TwentyThree, Apps People, Coinify, Cardlay, Grandhood, Pleo, Airtame, Corti, Famly, Simplesite, Falcon.io, Zibra og Tradeshift.

Debatindlægget har også været bragt i Børsen under overskriften “Iværksættere: Kære regering, der er ikke mere at give af.