Opråb fra en samlet techsektor til en ny regering

Udsigten til en ny rød erhvervsminister kan med vores iværksætterbriller godt bekymre, når vi ser på retningen i Socialdemokratiets seneste udspil vedr. kapital.

Opråb fra en samlet tech sektor til Socialdemokratiet

Men vi ser en vej frem. Sammen kan vi finde den danske model for at blive de bedste til at dele værdiskabelse i virksomhederne.

En værdi på 290 mia. kr. og 40.000 medarbejdere

Iværksættere og vækstvirksomheder har i mange år døjet med, at det var svært at få risikovillig kapital herhjemme. Det har ramt ikke mindst it-virksomhederne, hvoraf de 50 største danske succeser tilsammen står for en værdi på 290 mia. kr. og knapt 40.000 medarbejdere.

Det har betydet, at nogle af de mest lovende og succesrige virksomheder har måttet hente kapital i udlandet, og i den forbindelse har mange af dem rykket teltpælene til udlandet – blandt andet til Silicon Valley.

Manglen på kapital har altså betydet, at vi herhjemme er gået glip af nogle af de mest innovative virksomheder, spændende arbejdspladser og al den vækst, de skaber.

På det seneste er vi dog begyndt at se en bedring. Mere kapital er kommet i spil, og iværksættere og vækstvirksomhederne melder ikke i samme grad, at de er nødt til at gå til udlandet for at kunne udvikle sig.

Det er afgørende, at vi fastholder den positive udvikling – også under et eventuelt regeringsskifte. Og faktisk mener vi, at det kan gøres på en måde, der går hånd i hånd med den danske velfærdsmodel.

Et samfund af medejere

CPHFTW og IT-Branchen har en fælles vision for, hvordan vi kan gøre Danmark til en digital samfundsmodel, der kan inspirere resten af verden.

Vi ønsker en folkelig dansk investeringskultur, hvor alle danskere investerer i danske vækstvirksomheder, og hvor pensionsmidlerne aktivt bruges til at støtte og hjælpe små og mindre virksomheder.

Samtidig skal danske virksomheder være de bedste til at dele værdiskabelsen med medarbejderne gennem medarbejderaktier.

Så kære kommende erhvervsminister. Pas godt på iværksætterne og vækstvirksomhederne. For det er dem, der skaber arbejdspladserne, væksten og de nye innovative løsninger, der skal forbedre vores fælles fremtid.

Og hvis vi griber det rigtigt an, kan deres vækst også mere direkte være vejen til velstand for flere. Sammen skal vi være medejere af fremtidens vækstvirksomheder.

På vegne af Airtame, Corti, Famly, Greenwave, Konsolidator, Lendino, Pleo, SimpleSite, Tradeshift, Trustpilot, TwentyThree, Umbraco, Valuer.ai og Qemploy ved Peter Wilmar, serieiværksætter og formand for IT-Branchens kapitaludvalg, Thomas Madsen-Mygdal, serieiværksætter og medstifter af CPHFTW og Mette Lundberg, direktør for politik og kommunikation IT-Branchen.

Ovenstående debatindlæg har også været bragt i JyllandsPosten: Pas på iværksætterne og vækstvirksomhederne.