En stærk rollemodel

Husk at anerkende alt det gode arbejde dine medarbejdere og kollegaer laver. Hvis du værdsætter dem, værdsætter de også nemmere dig.

Dorthe Olesen

Hver måned spørger vi en ny rollemodel om, hvad de gerne vil opnå med deres lederrolle, hvordan de har fundet deres stærke sider, og hvilke råd de vil give videre til andre kvinder. Denne måned er der fokus på Dorte Olesen, Konsulent, professor og dr.scient. hos DTU og tidligere administrerende direktør for UNI-C.

Hvad vil du gerne opnå med din rolle som konsulent?

Efter mange år som leder kan jeg nu beskæftige mig med nogle specialprojekter, som interesserer mig uhyre meget: For eksempel at hjælpe næste generation af forskningsledere med at få deres store projekter til at lykkes og få engageret de helt unge i deres specialområde. Eller at bidrage til at få skrevet noget erhvervshistorie og videnskabshistorie og få det gjort klart, at også naturvidenskab og teknik er en vigtig del af vores kultur og kulturarv

Hvad har du haft succes med gennem din karriere?

Jeg har haft succes med min egen forskning i matematik, som ganske vist stort set stoppede, da jeg blev leder af en stor it-virksomhed, men alligevel stadig citeres verden over. Og så har jeg haft succes med at bidrage aktivt til den kolossale transformation af Danmark til et digitalt samfund ved at være i spidsen for den unikke organisation, UNI-C. I UNI-C bragte vi internettet ud til den almindelige pc-bruger i Danmark og gik forrest i digitaliseringen, ikke blot af undervisningssektoren i Danmark, men på visse punkter også it-sikkerhed og e-handel.

Hvordan fandt du dine stærke sider – og hvordan har du udviklet dem?

Matematikken opdagede jeg allerede i børnehaven, da jeg blev tilbudt hjælp til at lege med tal og regnestykker fra jeg var 3 år. Min lederside fandt jeg, da jeg som ret ung blev valgt til lederposter på Københavns Universitet – bla. som dekan for naturvidenskab. Her opdagede jeg, at jeg faktisk var ret god til at uddrage det essentielle i en diskussion og finde de punkter, hvor man havde en fælles grundforståelse og få sat fokus på dem fremfor de punkter, hvor man var uenige.

Hvad ville du ønske du havde vidst tidligere, som du ved nu?

Hvor hurtigt ens børn vokser op – og at man godt indimellem kan hive en hel dag ud af arbejdskalenderen, hvis der viser sig en god mulighed for at lave noget sjovt sammen.

Hvilke råd vil du give videre til andre kommende kvindelige ledere?

Husk at anerkende alt det gode arbejde, dine medarbejdere og kollegaer laver. Hvis du værdsætter dem, værdsætter de også nemmere dig.