Den ultimative anerkendelse af privacy?

Når en af kandidaterne til årets Nobel Fredspris er Edward Snowden, viser det, at privacy i den grad er blev anerkendt som en menneskeret.

Da den amerikanske whistleblower, Edward Snowden, afslørerede USA’s omfattende overvågning borgere og statsledere i hele verden, havde han nok ikke tænkt, at det kunne ende med en nominering til Nobels Fredspris.

”Privacy er ikke længere en nørdet snak om teknologi, men er blevet en snak om ens grundlæggende menneskeret. Derfor er der en enorm signalværdi i, at Edward Snowden er med i feltet om Nobels Fredspris,” siger Bjørn Borre, sekretariatschef i IT-Branchen.

Han offentliggjorde de mange dokumenter om hemmelige og ulovlige aflytninger, fordi han ikke ”kunne leve i et land, hvor man agerede på den måde”, som han selv efterfølgende har forklaret. Tanken om at regeringer brugte deres militære it-styrker til at systematisk at overvåge uskyldige borgere fra hele verden, kunne han ikke leve med, og derfor gik han til medierne med sin historie og omfattende dokumentation.

USA har reageret ved at tiltale ham for spionage og tyveri af statshemmeligheder, og Edward Snowden er derfor flygtet til Rusland, hvor han har fået midlertidigt asyl.

Hans afsløringer har ikke bare startet store diskussioner om masseovervågning, statshemmeligheder og retten til privacy, men var også helt konkret med til at stoppe Safe Harbour-aftalen vedr. opbevaring af persondata mellem USA og Europa, da EU ikke mente, at det længere var sikkert for europæere at have deres personlige data gemt på servere i USA.

”Teknologien har flyttet grænserne for vores privatliv, og nu er det ikke længere nok bare at trække gardinerne og låse døren. Vi bliver nødt til på ny at sætte grænserne for, hvor det offentliges interesser ender og privatlivet starter,” slutter Bjørn Borre.

Meningerne om ham er dog stadig delte. Nogle kalder ham en landsforræder, spion og tyv, kalder andre ham for helt, frihedskæmper og patriot. Det har dog ikke stoppet ham i at vinde en lang række frihedspriser ligesom han var nomineret til EU’s menneskerettighedspris.

Nu er han så på tale til Nobels Fredspris, der afsløres i dag kl. 11. Alene det at han nævnes viser, at privacy i den grad er blevet et af dette århundredes helt store etiske og menneskeretlige diskussionsemner.