Danmark er blevet en krigsførende nation

Med udmeldingen fra NATO om at de er klar til offensive cyberangreb, og Danmarks melding om at vi allerede i år er klar til at følge trop, er Danmark i al hemmelighed igen blevet en krigsførende nation.

Danmark er blevet en krigsførende nation

Danmark har de seneste år været engageret i krige i Irak, Afghanistan, Libyen og Syrien. Og nu kommer vi til at deltage i endnu en krig, nemlig cyberkrigen.

Men mens de første fire har haft danskernes store opmærksomhed og er blevet rigt debatteret, bliver cyberkrigen gemt væk og bliver Danmarks skjulte krig.

”Det er stærkt bekymrende, at Danmark er klar til at gå i offensiv cyberkrig mod andre nationer. Specielt når det foregår på et område, hvor man agerer på et stort set lovløst grundlag,” udtaler Birgitte Hass, adm. direktør i IT-Branchen.

Brug for digital Genève konvention

IT-Branchen har tidligere efterspurgt en digital Genève konvention, der giver nogle internationale regler for, hvordan nationer kan og skal agere mht. cyberangreb.

På linje med den eksisterende Genève konvention er der brug for regler for, hvem og hvad man må angribe, ligesom man skal være enige om nedrustning fremfor oprustning.

”Det er afgørende, at der bliver sat nogle internationale spilleregler op for, hvordan man agerer i forhold til cyberkrig, så man f.eks. er enig om at lande ikke foretager angreb mod virksomheder, kritisk infrastruktur eller hospitaler,” siger Birgitte Hass.

En digital Genève konvention skal også sikre, at myndighederne hjælper den private sektor med at opdage, håndtere og rydde op efter cyberangreb.

At cyberkrig har alvorlige følger så man senest da Israel bombede en bygning, der efter sigende skulle huse hackere fra Palæstina eller da Ruslands cyberangreb mod Ukraine endte med at lamme flere tusinde virksomheder i andre lande.

Samtidig er spredning af cybervåben en udfordring, da det er langt lettere at kopiere en virus end et jagerfly. Det så man, det lykkedes Kina at kopiere de hackerværktøjer, som den amerikanske sikkerhedstjeneste havde brugt til angreb i Kina.

”Hvis Danmark aktivt går ind i cyberkrig med andre nationer, vil det betyde en øget risiko for at danske virksomheder og myndigheder også bliver hacket. Og er det virkelig, den vej vi skal gå?,” slutter Birgitte Hass.

Hvis du vil vide mere

Her kan du læse forsvarsministeriets udmelding om, at de er klar til offensive cyberangreb i år.

Version2 har også skrevet om det: Stoltenberg: Nato-lande klar til offensive cyberangreb – Danmark melder sig klar i år.

New York Times har skrevet om udfordringen med, at cybervåben nemt blivet stjålet og brugt overalt i verden.