En stærk rollemodel

"Feel the fear and do it anyway"

Hver måned spørger vi en ny rollemodel om, hvad de gerne vil opnå med deres lederrolle, hvordan de har fundet deres stærke sider, og hvilke råd de vil give videre til andre kvinder. Denne måned er der fokus på Vibeke D. Hansen, Leder for kulturarv og kulturarvsforvaltning, Museum Østjylland. Tidligere afdelingschef i Bankdata.

Hvad vil du gerne opnå med din rolle som leder/direktør?

For mig har det altid handlet om helheden. At være med til at skabe noget, som giver mening for både kunder og ansatte, er for mig det allervigtigste. Der skal være energi i det, jeg laver. Det at opnå resultater sammen med dygtige mennesker er den bedste måde at generere energi på.

Hvad har du haft succes med gennem din karriere?

Som leder af vidensarbejdere, har jeg altid været bevidst om, at jeg var omgivet af mennesker, som til enhver tid vidste mere om domænet end jeg. Jeg har haft succes med at skabe et rum, der har givet folk lyst til at folde deres kompetencer ud og blive en del af noget større. Det kræver, at man kan se mennesker som de individer de er, men også som en del af helheden.

Hvordan fandt du dine stærke sider – og hvordan har du udviklet dem?

Jeg har lært meget ved bare at blive kastet ud i nye ting. ”Feel the fear and do it anyway” var der engang en, der sagde til mig, da jeg var ung leder, og det tog jeg til mig. Jeg tror, at især kvinder kan blive overvældet af de mulige konsekvenser af deres beslutninger, og jeg har lært af mandlige kolleger at bruge mindre energi på bekymring. De bliver sjældent til virkelighed.  

Hvad ville du ønske du havde vidst tidligere, som du ved nu?

At det ikke er nok bare at arbejde hårdt, levere resultater og håbe på at nogen opdager, hvad man kan. Man bliver nødt til at sige, hvad man gerne vil have og gå målrettet efter det. 

Hvilke råd vil du give videre til kommende kvindelige ledere?

Professionalisér din ledergerning. Har du ikke en lederuddannelse, så tag én og bliv ved med at uddanne dig. Det handler om at have de redskaber der skal til og få professionel distance til tingene. Man skal have sin personlighed med i arbejdet, men det skal ikke blive privat – og det kan det nemt blive, hvis ikke man har de rigtige redskaber.
Og hjælp andre frem – det kommer igen.

Interesseret i mere? Læs videre i serien om de andre kvindelige rollemodeller her.