Gode fif til personlig gennemslagskraft

Gode fif til personlig gennemslagskraft

Vi giver et par gode råd til, hvordan du trænger igennem, når du står på scenen og leverer et budskab.

Selvom præsentationen er lavet og hovedbudskaberne er skarpt formuleret, kan det nogle gange være svært at iscenesætte sig selv rigtigt, så pointerne kommer ud over scenekanten og bliver hørt.

Her er et par små fif til, hvordan du kan øge din gennemslagskraft, når du skal stå foran en forsamling og kommunikere et vigtigt budskab.

Få styr på omgivelserne

De praktiske forberedelser til præsentationen kan have stor betydning for både dig og dine tilhørere.

Noget så simpelt som manglende kaffe, blokke og materialer kan ikke bare give en rodet start, men også få deltagerne til at miste fokus under præsentationen.

Kom derfor i god tid inden din præsentation, så du sikrer, at der er styr på lokalet, bordopstillingen, pc’en, projektoren, etc.

Den sidste forberedelse

Fem minutter inden du går på bør du lave de sidste mentale forberedelser. Gennemgå dine pointer en sidste gang og visualisere den forventede succes.

Tænk på dit kropssprog, din mimik og stemmebrug – især i starten af din præsentation.

Er du ikke en øvet taler, kan det betale sig at lave nogle simple stemmeøvelser lige inden, du skal på.

  • Afspænding
    Stil dig med vægten ligeligt fordelt på begge ben og rank ryggen, så du føler dig groundet. Stræk armene så højt du kan (og så lige 2 cm mere). Rul med skuldrene og træk vejret dybt.
  • Få stemmen i gang
    Slap af i kæben. Åbn og luk munden 8-10 gange i roligt tempo. Sig derefter ”Mmmm” ganske stille, og sig derefter lidt højere haa, håå, hoo, hyy, hii, huu et par gange.
  • Øv vigtige sætninger
    Læs et par sætninger fra præsentationen op med overdreven artikulation og mærk ordene. Gentag de vigtige budskaber. Lyder de, som du havde tænkt dig? Prøv at mærk den stemning, der knytter sig til, når du siger sætningerne.

Det er de samme øvelser nyhedsværterne på tv typisk laver, lige inden de går live. Så de virker – også selvom øvelser måske kan virke en smule fjollede første gang.

De små snydetricks

For at undgå at man glemmer pointer eller budskaber, når man først er i gang, kan man bruge en række støtteredskaber under præsentationen.

Et klassisk fif er at bruge billederne i præsentationen til at huske en selv på, at man netop der skal fortælle en vigtig pointe, komme med en anekdote eller give et markant eksempel.

Men også ting som musik, fysiske ting, lyssætning og video kan bruges til at huske en på ens pointer og understrege bestemte budskaber i ens præsentation.

Hvis du vil vide mere

Har du brug for yderligere kommunikationsværktøjer og hjælp, er du velkommen til at besøge vores selvhjælpsunivers ”Styrk din kommunikation” på hjemmesiden.

Du er også altid velkommen til at deltage i vores events og workshops om kommunikation, som vi løbende afholder rundt om i landet.