Kodning må ikke blive et magtsprog

Digitaliseringen og de bagvedliggende koder betyder mere og mere for vores samfund, og der er ifølge Ida Auken (RV) behov for, at alle sætter sig ind i de nye digitale sprog.

”Flere og flere ting i vores samfund bliver styret af koder. Derfor er det også vigtigt, at man forstår, hvad det er for et sprog, man taler med maskinerne,” fortælller Ida Auken, folketingsmedlem for Radikale Venstre.

For at styrke hendes egen kompetence på området, havde hun en onsdag eftermiddag sat IT-Branchen stævne, for over nogle timer at lære at kode.

Noget hun dog ikke fik lov til at gøre alene.

For der var straks tre folkeskoleelever, der udfordrede hende i, hvem der bedst kunne kode noget kunstig intelligens ind i et 3D-fodboldhold.

Ida tog naturligvis imod udfordringen, og i filmen kan du se, hvem der i sidste ende vandt fodboldkampen.

Selvom selve fodboldkampen var sjov, så havde Ida Auken dog også et klart formål med at lære at kode.

”Vi skal passe på, at kodning ikke bliver et magtsprog, ligesom latin engang var det for kirken. Derfor er det også vigtigt, at man allerede fra barns ben af lærer at kode, så forståelsen for den digitale verden spredes ud til alle danskere, og ikke bare bliver noget for de få,” siger Ida Auken.

Opfordringen er hermed givet videre.

Kom i gang med at kode

Har man aldrig prøvet at kode før, findes der en masse både sjove og lette måder at komme i gang på.

  • Coding Pirates der underviser børn i kodning i hele Danmark, og som har bidraget til IT-BRanchens Coding Class, har lavet deres eget kodespil.
  • Hour of Code er en organisation, der hvert år sætter fokus på at lære især børn at kode gennem forskellige intuitive og visuelle programmeringssprog.
  • Code Academy giver en række gratis kurser (der findes også mange, der koster penge) med god introduktion til forskellige kodesprog.
  • Derudover har både Apple (Swift) og Google (Grasshopper) lavet apps, der hjælper en med at komme i gang med kodning.

Mere om Coding Class

IT-Branchen er gået sammen med en række medlemsvirksomheder, Københavns Professionshøjskole, Fredericia Kommune, Furesø Kommune, Høje Taastrup Kommune, Københavns Kommune, Odense Kommune, Aarhus Kommune, Styrelsen for IT- og Læring og Coding Pirates for at få vores vision om at gøre kodning til en fast del af skoleskemaet til at blive til virkelighed.

De primære støtter af Coding Class kalder vi Coding Class Angels. Disse er: SAP, Microsoft, NNIT, TDC, KMD, Jobindex, Zibra, Dansk Erhverv og SimCorp. Herudover har nogle virksomheder støttet projektet økonomisk. Disse er: Unik, DisPlay, Siteimprove, ATEA, HPE og DXC.

Endelig støtter Unity Technologies indsatsen på lærereuddannelsen med medarbejdere som undervisere.

Du kan læse mere om Coding Class initiativet på IT-Branchens hjemmeside