Gode takter i regeringens ”Sundhed tæt på dig”

Regeringen har netop offentliggjort deres reformudspil for fremtidens sundhedsområde. Og flere af IT-Branchens anbefalinger er med.

Gode takter i regeringens ”Sundhed tæt på dig”

Det er ingen hemmelighed, at det står skidt til visse steder i det danske sundhedsvæsen Derfor ønsker regeringen nu med en sundhedsreformen ”Sundhed tæt på dig” at skabe en bedre balance i sundsvæsnet og flytte sundheden tættere på borgerne.

Med reformudspillet lægger regeringen op til at ændre på både strukturen, opgavefordelingen og økonomien for derigennem at styrke og fremtidssikre det samlede sundhedsvæsen.

Her kan du læse hele regeringens reformudspil ”Sundhed tæt på dig”.

Digitale sundhedstilbud bliver endelig en borgerret

I IT-Branchen har vi længe været fortaler for, at man skal gøre de digitale sundhedstilbud til en borgerret, så alle i hele landet får adgang til de samme muligheder og løsninger.

Det er vi nu kommet et skridt nærmere.

I reformudspillet skriver regeringen nemlig, at de vil sikre alle borgere en ret til digitale tilbud. At alle borgere skal have ret til at vælge et digital tilbud frem for et fysisk, når det giver mening i forhold til den konkrete behandling.

”Vi har længe efterspurgt, at man gør de digitale sundhedstilbud til en borgerret, så man f.eks. har mulighed for at tale med landets bedste specialister via videomøder eller at kunne kræve, at f.eks. en AI også screenede ens røntgenbilleder, da den ofte kan opdage ting, som et menneskeligt øje ikke kan,” siger Freddy Lykke, direktør for Sirenia og forperson for IT-Branchens Policy Board for Digital Sundhed.

Et mere digital og innovativt sundhedsvæsen

IT-Branchen har tidligere påvist, at man kan frigive flere tusinde fuldtidsstillinger ved blot at udbrede eksisterende it-løsninger i sundhedsvæsenet.

Regeringen skriver selv, at mange borgere såvel som sundhedspersonale i dag oplever, at de digitale systemer ikke taler sammen. Samtidig er der for stor variation i, hvilke digitale løsninger borgerne har adgang til. Vi er kort sagt ikke gode nok til at dele og bruge data i sundhedsvæsenet. Og udbredelsen af digitale løsninger går for langsomt og i forskellige hastigheder på tværs af landet.

Så det er glædeligt, at man nu vil understøtte hurtigere udbredelse og optag af gode løsninger med påvist effekt i sundhedssektoren.

Helt konkret vil regeringen prioritere 2 mia. kr. til udbredelse af nye digitale løsninger. Samtidig vil regeringen lave en ny organisering af den digitale del af sundhedsvæsenet i en ny national drifts- og udviklingsorganisation Digital Sundhed Danmark, som skal binde den digitale del af sundhedsvæsenet bedre sammen.

Nyt Nationalt Center for Sundhedsinnovation

Regeringen vil også etablere et selvstændigt Nationalt Center for Sundhedsinnovation, der gennem et tæt samarbejde mellem sundhedsorganisationer og virksomheder skal styrke udviklingen og udbredelsen af innovative sundhedsløsninger.

”Et nationalt center for sundhedsinnovation er et godt tiltag, da det kan være med til at prioritere nye innovative løsninger og sikre udbredelse af løsninger. Men det er vigtigt at huske, at det også skal udspringe af den innovation, der sker lokalt, så man sikrer, at man møder brugernes konkrete behov og så den lokale innovation i sundhedsvæsenet og i virksomhederne kan bringes i spil.”

Flere af ambitionerne kræver en digital håndsrækning

I reformudspillet kan man også læse, at regeringen ønsker at få flere læger lokalt, og at der skal være flere sundhedstilbud tæt på borgerne. Men det er urealistiske mål, hvis man ikke også benytter sig af digitale løsninger.

”Ambitionerne om at få både læger og sundhedstilbuddene tættere på borgerne er helt rigtige, men vi kan ikke bare trylle flere tusinde læger frem af ingenting eller bygge nye faciliteter natten over. Så vi når kun disse mål ved også at tænke tilbuddene digitalt, så man f.eks. får bedre mulighed for videokonsultationer, digital hjemmepleje og online genoptræning,” slutter Freddy Lykke.

IT-Branchens Policy Board for Digital Sundhed har tidligere givet seks anbefalinger i vores indspil Fremtidens Sundhedsvæsen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *