En app som chef?

Udviklingen af Gig-platforme har strømlinet bestilling af f.eks. madudbringning, og flere og flere af os danskere vil også have en app som chef, eller i hvert fald som koordinator, i fremtiden.

En app som chef?

Mad, dagligvarer, rengøring og meget mere kan bestilles med fingerspidsen. Det er nærmest magisk og i hvert fald nemt og bekvemt.

Arbejdsplatforme og platformsservices har i den grad strømlinet vores bestillinger og udbringning, og har ændret arbejdet for mennesker verden over. En tredjedel af amerikanerne arbejder i dag for en digital platform. Og flere danskere vil i fremtiden nok også få en app som chef eller koordinator.

I denne episode af Blinde Vinkler kigger vi på, hvad det har af betydning, når ens chef og arbejde pludselig bliver et digitalt stykke software.

Egen chef eller digital chef?

Spørger man Wolt-buddet, Rasmus Emil Hjorth, er der både gode og dårlige sider ved at koble sig på og arbejde gennem en digital platform.

”Det er en nem måde for mig at få tilpasset arbejdslivet med mine andre interesser på. Jeg er ikke forpligtet til et otte til fire job, men kan selv vælge fra og til i forhold til vagter. Det giver en enorm stor frihed. Og så er det fedt at få lov til også at være sin egen chef i forhold til sin arbejdstid,” fortæller Rasmus Emil Hjorth i podcasten.

Alligevel føler han ikke, at han helt slipper for at have en chef åndende i nakken. For når en ordre dukker op på mobilen, har han typisk kun nogle få sekunder til at sige ja eller nej. Ellers får en anden den.

Han er også usikker på, hvordan hans arbejdsindsats bliver vurderet af den algoritme, som står for at fordele ordrerne via app’en. Får han f.eks. færre jobs, hvis han bliver ratet dårligt af kunderne?

Spørger man Olivier Hollesen, der er head of operations hos Wolt, så fungerer app’en ikke som en chef, men mere som en koordinator.

”Man kan ikke sammenligne det med at have en chef, da du ikke skal indrapportere noget som helst. Du logger bare på, når du har lyst – og tager de opgaver, som du har lyst til – når du har lyst til det i løbet af dagen. App’en fungerer på den måde mere som en koordinator end som en chef,” forklarer Olivier Hollesen.

Han fortæller, at Wolts algoritme kun kigger på, hvem der er tættest på afhentnings- og afleveringsstedet. Derefter tilbyder app’en så opgaven til dem, der kan levere hurtigst, ligesom den også kommer med forslag til, hvordan man kommer derhen. Men de overvåger ikke den enkeltes performance eller kundeanmeldelser.

Gig-platforme udfordrer de eksisterende arbejdsmodeller

Ifølge arbejdsmarkedsforsker, Anna Ilsøe, der har undersøgt digitaliseringens konsekvenser på arbejdsmarkedet, er det specielle ved de her platforme, at det er opgaver og ikke jobs, som de formidler.

Det gør også at man ser brancher, hvor det ikke tidligere har været normalt at arbejde selvstændigt, at denne her arbejdsform dukker op.

”Man ønsker mere og mere fleksibilitet – og flere forskellige former for fleksibilitet. Og det er med til at udbrede platformsarbejdet. F.eks. har vi set freelance platforme og madudbringning vokse under og efter coronaen. Og det ændrer strukturen i måden, man arbejder på,” siger Anna Ilsøe.

Du kan lytte til hele podcasten her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *