Telebranchen investerer over 7 mia. kr. i bedre forbindelser

I 2017 investerede teleselskaberne i Danmark over 7,2 mia. kr., svarende næsten 20 % af deres omsætning, i at give danskerne bedre fastnet, fiber og mobilforbindelser.

Det er en stigning i investeringerne på 10,3 % i forhold til 2016, og dermed tegner der sig et klart billede af en branche, der har travlt med at opgradere deres netværk. Det viser seneste nøgletal for telebranchen.

”Danskernes store appetit på både højere hastigheder og mere data, skaber et behov for hele tiden at opgradere netværkene i Danmark, og det kan vi se afspejle sig i teleselskabernes enorme netværksinvesteringer,” siger Mette Lundberg, direktør for politik og kommunikation i IT-Branchen.

På bare et år er den mobile datatrafik f.eks. steget med 64.200 TB, hvilket svarer til en stigning på 31,2 %.

En branche under pres

Omsætningen i branchen har dog ikke kunnet følge de samme flotte vækstrater som investeringerne eller dataforbruget har vist.

Faktisk er den samlede årlige omsætning igen faldet, denne gang fra 38,1 mia. kr. til 37,7 mia. kr. hvilket gør 2017 til det tredje år i træk med faldende omsætning i telebranchen. Og det er en udfordring.

”Danmark er et af de billigste lande mht. forbrugerpriser på teleområdet, men når investeringerne og forbruget samtidig stiger, så sætter det en hel branche under pres. En udfordring der ikke bliver mindre med de kommende frekvensauktioner og dyre dækningskrav,” udtaler Poul Noer, chefkonsulent i Dansk Erhverv.

En pengemaskine for staten

Ud over netværksinvesteringerne skal teleselskaberne nemlig også finde milliarder af kroner i deres budgetter til at betale for frekvenser, licensrettigheder og overholdelse af dækningskrav.

Penge som staten desværre ikke bruger til at geninvestere og understøtte udbygningen af den danske teleinfrastruktur.

”Vi har i flere år bedt om at pengene fra bl.a. frekvensauktionerne geninvesteres i branchen, så man f.eks. kan bruge dem på at fremme digitaliseringen af samfundet. Men det har man ikke været interesseret i, og dermed er telebranchen blot blevet en bekvem pengemaskine for staten,” fortæller Mette Lundberg.

Som konsekvens af dette har telebranchen også været nødt til at fokusere benhårdt på sine omkostninger, og i løbet af de seneste 10 år er over hver 4. ansatte i branchen da også forsvundet.

Fremtiden sættes på spil

Mens der i de seneste år i høj grad har været tale om at opgradere de eksisterende netværk, så vil der om kort tid også være behov for ganske store investeringer i en helt ny teknologi.

”Der har i år været et lille fald i investeringerne i mobilnettet, men det skyldes, at selskaberne lige om lidt skal i gang med de helt store investeringer i 5G. Det er derfor vigtigt, at regeringens kommende 5G-plan skaber nogle fornuftige rammer for teleselskaberne på den front. Ellers vil vi aldrig komme i gang med den nødvendige udrulning, og det danske erhvervsliv vil gå glip af potentialet i 5G-teknologi,” slutter Poul Noer.