Som branche har vi en helt unik indsigt i de digitale muligheder. Derfor har vi også et ansvar for at påvirke samfundsudviklingen.

Digitaliseringen påvirker samfundet i hidtil uset omfang, og det kommer til at gå stærkt. Antallet af robotter vil f.eks. stige med over 40% i løbet af de næste tre år, og antallet af IoT-enheder vil globalt stige med 72% i samme tidsrum.

Vi er vidne til en verdensomspændende revolution, der vil ændre vores hverdag og samfund mere de næste 15 år, end vi samlet har forandret os de sidste 300. Og det er en forandringsproces, som kan være svær at overskue og forstå for både erhvervsliv, borgere og politikere.

Vi vil opleve helt nye læringskrav til vores børn, nye arbejdsformer og et offentligt system, der på mange fronter helt grundlæggende må tænkes om. Og vi vil opleve radikalt ændrede konkurrencebetingelser i erhvervslivet.

Heldigvis har Danmark forudsætningerne for at gøre digitalisering til grundlaget for vores fremtidige vækst. Vi har muligheden for at skabe et samfund, hvor digitaliseringen er til gavn for både den enkelte borger og for konkurrencekraften - og dermed også for vores fælles velstand.

Men der er brug for, at vi handler her og nu.

 

Med stor indsigt følger stort ansvar

Som branchen, der udvikler fremtidens digitale løsninger, har vi en helt særlig position. Siden vi for 100 år siden samlede os som brancheforening, har vi været frontløberen for effektivisering og senere digitalisering og automatisering af samfundet.

Det har været os, der hele tiden har skubbet på for forandring og forbedringer i alle dele af erhvervslivet og samfundet.

Faktisk er it ifølge Danmarks Statistik den eneste faktor, der i de seneste 45 år uden undtagelse har bidraget positivt til arbejdsproduktiviteten i Danmark. Og fremover vil denne påvirkning kun accelerere og blive mere gennemgribende.

It-branchen har derfor om nogen indsigt i, hvilke muligheder (og faldgruber) der findes i den digitale tidsalder, og der hviler et stort ansvar på vores skuldre for, at vi formidler dette til resten af samfundet og hjælper med at indfri potentialet.

Det er os, der skal skabe og italesætte de digitale pejlemærke, som skal sikre, at vi kommer i mål med et Danmark som digital samfundsmodel.

Et af de tydeligste og vigtigste pejlemærker vi sætter sammen, er initiativet vedr. de digitale skaberkompetencer på skemaet i folkeskolen, hvor mere end 100 klasser vil få kodning på skoleskemaet.

Hertil kommer mange andre spændende tiltag som f.eks. vores vision for det fremtidige danske sundhedsvæsen, en landsdækkende UX-måling og et kommende Digitalt Inspirationskorps.

 

Hvem er vi?

Branchen har udviklet sig meget siden starten for 100 år siden, og vi har evnet løbende at genopfinde og videreudvikle os som brancheforening.

Med den hastige globale digitalisering og it-løsninger i enhver afkrog samfundet, er det også relevant at genoverveje, hvem vi brancheorganisation er, og hvem vi er til for. En it-virksomhed defineres næppe på samme måde, som man gjorde for bare 10 eller 20 år siden.

Så kort sagt: Hvem er vi som branche? Det er noget af det, vi bl.a. vil diskutere på et strategiseminar for hovedbestyrelsen i efteråret. Har du selv en holdning til dette, er du mere end velkommen til at skrive til mig på bha@itb.dk.

Under alle omstændigheder håber jeg at se dig på vores Lederdøgn 14. september, hvor vi sætter fokus ikke kun på den teknologiske udvikling, men også de samfundsmæssige konsekvenser af den digitale revolution.

Ikke blot for at kunne sætte sejlene for vores egen forretning korrekt, men også for at vi kan påvirke kursen for det samfund, som vi er en del af.

 
Med venlig hilsen
 
Birgitte Hass
Adm. direktør
 
 

Kommentarer

Nyheder fra IT-Branchen

Mit hjerte synger, når jeg fortæller historier

Digitaliseringen påvirker samfundet i hidtil uset...

Hvad synes brugerne om din web-løsning?

IT-Branchen lancerer i samarbejde med Userneeds en...

100 års pionerånd

Fra skrivemaskiner og flæskesider til digital...