Livet efter en it-uddannelse

Hvert år søger mere end 60.000 unge ind på en videregående uddannelse og i år bliver ingen undtagelse. Rigtig mange vælger deres uddannelse på baggrund af gode råd fra familie og venner, men ved ikke nødvendigvis, hvad de kan lave, når de kommer ud på den anden side. Læs med, når Mads, Simone, Thomas og Adil fortæller om deres liv efter en it-uddannelse.

Vi har talt med fire nyuddannede, der for år tilbage satsede og søgte ind på en it-uddannelse i henholdsvis Esbjerg, Aarhus og Lyngby. Vi har spurgt ind til hvad det bedste og det værste ved en it-uddannelse er, hvorfor de i dag glæder sig til at komme på arbejde og hvilke gode råd de gerne vil give videre til alle de unge mennesker, der skal til at træffe et af deres livs vigtigste valg.

Mads Lind Sørensen er uddannet P.B.A webdeveloper ved Erhvervsakademi SydVest og er ikke i tvivl om, hvorfor han valgte en it-uddannelse. ”Jeg valgte en it-uddannelse, da hver dag er forskellig og man får mulighed for at være kreativ og udforske nye teknologier og it trends”

Simone Bak Lange, der er uddannet Cand.IT ITKO på Aarhus Universitet, fortæller at hun: ”Var bange for, at fordommene om at it-uddannelser er “nørdede og kedelige” ville være rigtige. Det viste det sig heldigvis ikke at være! Tværtimod tiltrak studiet alle typer af unge mennesker, hvilket gav en god dynamik hele vejen igennem.”

For at starte på en it-uddannelse behøver man hverken at kunne kode eller for den sags skyld kende alle betegnelserne. Adil Khan, der har en master i Computer Science og Engineering fra DTU, siger ” Jeg havde ingen erfaring i programmering overhovedet. Det eneste jeg kendte til ordet ”java” var fra den besked, der poppede op, når jeg loggede ind på min online bankkonto. Det var dog ikke en udfordring overhovedet i løbet af min it-uddannelse. Det er en stejl læringskurve, men ikke en umulig opgave – det blev nemmere med tiden”.

Med en it-uddannelse har man mulighed for at få job i alle former for virksomheder. Døren står åben hos både start-ups, store og små virksomheders it-afdelinger, men også i nogle af verdens førende it-virksomheder som Microsoft.

Thomas Pedersen, der har en kandidat i Informationsteknologi fra DTU og i dag er ansat hos Microsoft forklarer, at det bedste ved en it-uddannelse er ”At der har åbnet sig en verden af spænende muligheder og det største problem er at finde tid nok til at give sig i kast med dem. Jeg har fået et solidt fundament hvilket har givet mig muligheder for at lave alt fra mobil apps til størrere it-systemer eller blot små elektroniske gadgets.”

Hvis du kender én, der står overfor det store valg at søge ind på en videregående uddannelse, så har Mads, Simone, Thomas og Adil følgende gode råd:

  1. Man skal først og fremmest vælge med hjertet, da man ellers hurtigt mister interessen for sit studie.
  2. Man skal glemme alle fordomme og undersøge ved brug af åbent hus, om den pågældende uddannelse åbner for noget, som man vil synes er interessant.
  3. Man skal tager arbejdsmarkedet i betragtning. Så man undgår en situation, hvor man efter fem års studier har lange udsigter til at få et spændende job.
  4. It er en fantastisk karrierevej i disse tider, og at blive en del af det er den bedste beslutning du kan træffe.

Du kan læse hele interviewet med henholdsvis Mads, Simone, Thomas og Adil herunder:

Interview med Mads

Interview med Simone

Interview med Thomas

Interview med Adil